Numărul diabeticilor s-a dublat în ultimii 30 de ani

19

Conform unui studiu recent citat de BBC, numărul adulţilor bolnavi de diabet din întreaga lume s-a dublat în ultimii 30 de ani.

Cercetătorii de la Imperial College London și Harvard University au analizat datele medicale a milioane de pacienţi și, conform proiecţiilor, numărul diabeticilor a crescut de la 153 de milioane la 347 de milioane. Cercetătorii propun ca metode de combatere o depistare mai eficientă și un tratament eficace. Rezultatele studiului au fost publicate în Lancet.

Ca și în statisticile altor boli (SIDA), creșterea numărului de pacienţi se datorează și faptului că speranţa de viaţă în dreptul multora dintre ei a crescut totuși considerabil, în urma tratamentelor. Astfel, în cazul diabetului 70% din creșterea statistică se datorează logevităţii sporite. Diabetul devine din ce în ce mai obișnuit aproape oriunde în lume", afirmă Majid Ezzati, de la Imperial College London. „Dacă nu vom dezvolta programe mai bune pentru depistarea persoanelor cu nivel ridicat de zahăr în sânge și nu-i ajutăm să-și controleze greutatea, diabetul va continua să fie o povară majoră asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume."

Cea mai mare prevalenţă a bolii se întâlnește în Statele Unite ale Americii. Cheltuielile cu medicamente pentru diabetici la nivel global au ajuns la nivelul de 25 de miliarde de euro anual. O proiecţie a Fondului Monetar Internaţional arată că în 2015 ar putea fi depășit nivelul de 33 de miliarde de euro.