Studiu Pew: Milenialii sunt generaţia „Nu judeca moralitatea sexuală a celuilalt“

537

Când au de evaluat moralitatea unui comportament sexual sau a altuia, milenialii au tendinţa să judece circumstanţial, evitând să tragă concluzii generaliste. Este concluzia celui mai recent raport Pew Religion Forum, dat publicităţii vineri.

Sondajul relevă că, dacă circa 41% dintre milenialii (18-35 ani) consideră că relaţiile sexuale între două persoane cu vârsta sub 18 ani sunt greșite din punct de vedere moral, doar 24% spun că astfel de relaţii sunt acceptabile și până la 29% consideră că asemenea relaţii sunt morale sau nu în funcţie de circumstanţe.

În privinţa avortului, milenialii iau și mai mult în considerare circumstanţele. Mai mult de 1 din 3 (35%) consideră că a apela la avort este o chestiune reprobabilă, în timp ce 21% consideră că avortul este acceptabil moral, însă cea mai mare parte a tinerilor spun că moralitatea deciziei de a face o întrerupere de sarcină depinde de particularităţile situaţiei în cauză.

Majoritatea milenialilor (56%) consideră că avortul este cea mai responsabilă decizie pe care o poate lua o femeie. Doar 40% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Experienţa personală are un impact puternic aupra perspectivelor privind legalizarea avortului. Printre femeile care au apelat la avort, 8 din 10 (79%) spun că avortul ar trebui legalizat în toate sau măcar în majoritatea cazurilor. Restul de 20% consideră că avortul nu ar trebui să fie legal. Proporţia se păstrează și în cazul tinerelor femei care au o prietenă sau o rudă care a trecut printr-un avort: 63% spun că ar trebui să fie legal în toate cazurile, în timp ce 37% spun că ar trebui să fie ilegal.

Apoi, tinerii sunt convinși că cea mai discriminată minoritate socială este aceea a transsexualilor. Patruzeci și șapte la sută dintre mileniali sunt gata să susţină o astfel de evaluare. Simultan, 36% dintre tineri cred că mai discriminaţi sunt bolnavii de SIDA. Circa 34% consideră că stigmatul este mai dureros în cazul tinerelor devenite mame înainte de vârsta de 18 ani, în timp ce 29% consideră că homosexualii (femei sau bărbaţi) suferă cea mai mare discriminare, iar 24% consideră că femeile care au apelat la un avort sunt cele mai dispreţuite.

Rezultatele au favorizat perspectiva potrivit căreia milenialii sunt foarte orientaţi pe judecarea circumstanţială a lucrurilor, indiferent de orientarea lor religioasă. Robert Jones, CEO la Public Religion Forum, evalua aceste rezultate subliniind înclinaţia tinerilor de a căuta „principiile corectitudinii“, pentru a putea garanta „accesul egal la asistenţă pentru sănătate, avort și contracepţie“. Tinerii, spune Jones, „consideră că oamenii ar trebui să aibă libertatea individuală de a lua decizii“.

Milenialii americani sunt cei care au format eșantionul studiului. Numărul persoanelor intervievate a fost de 2.314, iar marja de eroare a studiului este de plus/minus 2,7 procente.