Generaţia nici, nici – tineri fără perspective

98

Conform Der Spiegel, Spania este ţara europeană cu cei mai mulţi tineri şomeri. Aproape 35% dintre tinerii cu vârsta sub 25 de ani şi un sfert dintre cei cu vârsta sub 30 de ani nu au un loc de muncă.

    Conform publicaţiei Der Spiegel, Spania este ţara europeană cu cei mai mulţi tineri şomeri. Aproape 35% dintre tinerii cu vârsta sub 25 de ani şi un sfert dintre cei cu vârsta sub 30 de ani nu au un loc de muncă.

    Economia Spaniei s-a dezvoltat puternic în deceniul premergător recesiunii economice. În Spania se construiau, anual, mai multe apartamente decât în Germania, Franţa şi Italia la un loc. Au fost create mai multe locuri de muncă decât au creat împreună toate celelalte ţări europene.

    Recesiunea economică i-a lovit aspru pe spanioli. Au fost afectaţi mai ales tinerii aflaţi în căutarea primului loc de muncă. Sociologii au dat deja un nume acestei generaţii. Este generaţia „nici, nici": tinerii care nici nu studiază, nici nu muncesc. Un studiu publicat în El País relevă faptul că 54% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18-34 de ani declară că „nu au niciun plan care să reflecte interesele sau ambiţiile lor". Mulţi tineri renunţă la studii, considerând că acestea nu le oferă nicio opţiune pentru viitor. Cei care decid totuşi să îşi finalizeze studiile universitare cred că diplomele obţinute nu le vor fi de folos. Aceşti indivizi „ajung la vârsta de 30 de ani fără să aibă un plan pentru viaţă", observa psihoterapeutul Anna Oliviero Ferraris. Un sondaj realizat recent printre spaniolii cu vârste în 18 şi 34 de ani, a evidenţiat că peste 50% dintre ei cred că fac parte din generaţia „nici, nici".

    Generaţia „nici, nici" nu se limitează doar între graniţele Spaniei. Chiar dacă în Italia, Marea Britanie şi SUA sociologii şi psihologii nu folosesc această sintagmă, fenomenul le este cunoscut. Datele Institutului Naţional de Statistică din Italia (ISTAT), pentru anul 2008, indică existenţa a 270.000 de tineri italieni care nici nu studiază, nici nu muncesc. Şi în România, 20% dintre tineri sunt şomeri.