Război împotriva vălului musulman

186

Partidul Conservator din Danemarca a iniţiat un proiect legislativ împotriva vălului burqa din codul niqab. Burqa a fost introdusă de talibani, crede Naser Khader, membru musulman al parlamentului danez, şi nu „este deloc islamică".

    Femeile musulmane din Danemarca nu vor mai avea dreptul să poarte vălul burqa, dacă proiectul legislativ iniţiat de Partidul Conservator va deveni lege.

    Partidul Conservator din Danemarca a iniţiat, potrivit publicaţiei Der Spiegel, un proiect legislativ împotriva codului niqab, care cere femeilor musulmane să îşi acopere chipul în public. Burqa a fost introdusă de talibani, crede Naser Khader, membru musulman al parlamentului danez, şi nu „este deloc islamică". Partidul Social-Democrat şi Partidul Poporului au apreciat propunerea conservatorilor, în timp ce liberalii consideră că s-a mers prea departe.

    Preocupări pentru interzicerea purtării vălului în public există şi în Olanda, Italia şi Franţa, în contextul creşterii comunităţilor musulmane din statele europene. Fadela Amara, ministru musulman în guvernul francez, declara, în data de 15 august (a.c.), că interzicerea purtării vălului în public este un pas important în stoparea „cancerului islamist radical"[1] . Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, aprecia că purtarea vălului afectează demnitatea femeilor musulmane. „Burqa nu este bine-venit pe teritoriul Republicii Franceze"[2] , a declarat Sarkozy. În Franţa există încă din 2004 o lege care interzice purtarea vălului în şcolile publice.

    În timpul turneului din Orientul Mijlociu, Barack Obama a subliniat că în SUA oamenilor nu li se spune cum să se îmbrace. „Părerea mea este că modul cel mai eficient de a-i integra pe membrii tuturor credinţelor este acela de a nu încerca să suprimi tradiţiile lor, ci mai degrabă de a crea noi oportunităţi", a mai declarat liderul de la Casa Albă[3] . În 2008, Hebba Aref şi Shimaa Abdelfadeel, membri din echipa de campanie a candidatului Barack Obama, au primit interdicţia de a sta în apropierea acestuia, întrucât purtau vălul musulman şi ar fi putut apărea în fotografii sau înregistrări alături de candidatul la preşedinţia SUA.

[1] "Ministru francez musulman: Interzicerea purtării vălului burqa va ajuta la stoparea cancerului islamist radical", www.hotnews.ro, 15 august 2009 [2] www.ziua.ro

[3] www.eubusiness.com