Făcea curat într-o clădire în Melbourne, când într-una dintre toalete a găsit 100.000 de dolari, bani pe care i-a predat imediat supraveghetorului său. Trei ani mai târziu, onestitatea sa a fost recompensată.

În anul 2011, Chamindu Amarsinghe făcea curat în clădirea reţelei de televiziune Channel Nine, din Melbourne, când a găsit mai multe bancnote de 50 şi 100 de dolari, într-un coş de gunoi din toaleta persoanelor cu handicap. Fără să stea pe gânduri, şi-a anunţat şeful, căruia i-a predat banii găsiţi, şi mai apoi poliţia, care a găsit în același loc mai mult de 100.000 de dolari, notează theguardian.com.

A urmat un proces de identificare a celui care a lăsat banii acolo. Pentru că sursa banilor nu a fost clar stabilită, săptămâna trecută magistratul Michael Smith a declarat că „nu există niciun motiv pentru care un asemenea gest de onestitate să nu fie recompensat”, motiv pentru care Amarsinghe a primit mai bine de 80.000 de dolari drept recompensă, urmând ca restul să rămână la stat. Studentul Amarsinghe a rămas fără cuvinte când a aflat această veste şi a spus că este foarte norocos şi că nu va irosi aceşti bani. Situaţia financiară a lui Chamindu este foarte precară, așa că acești bani îi vor prinde foarte bine.

Fără să stea pe gânduri…

Amarsinghe nu este singura persoană care a înapoiat sume mari de bani pe care le-a găsit, fără să stea pe gânduri. Anul trecut, un om al străzii, Billy Ray Harris, din Kansas, în timp ce se afla pe stradă cerşind, a găsit în cutiuţa pe care o folosea cu acest scop, un inel foarte valoros. Acesta îi căzuse din portofel unei femei care pusese câţiva dolari în cutiuţa lui. Când femeia a sesizat lipsa lui, s-a întors pe strada unde stătea Harris, gândindu-se că era posibil să-i fi căzut în timp ce scotea banii din portofel.

Harris i-a înapoiat femeii inelul, iar aceasta i-a oferit toţi banii pe care îi avea în acel moment asupra ei. Mai mult decât atât, cei care au apreciat acest gest i-au donat prin intermediul unui site mai bine de 16.000 de dolari, pentru a-şi putea reface viaţa şi pentru a nu mai fi nevoit să trăiască în acele condiţii. Probabil cea mai mare recompensă pe care a primit-o Harris a fost faptul că, datorită mediatizării cazului său, a fost recunoscut de unul dintre fraţii săi cu care nu mai păstra legătura şi s-au întâlnit după aproape 30 de ani.

Glen James, un alt om al străzii, este de asemenea, un exemplu de onestitate. James a găsit într-un rucsac aproape 42.000 de dolari, pe care i-a predat poliţiei, fără nicio urmă de ezitare. Drept recompensă, a primit o menţiune specială din partea poliţiei şi aproximativ 16.000 de dolari din donaţii.

Gerardo Gamboa, un taximetrist din Las Vegas, a găsit 300.000 de dolari pe care îi uitase în taxiul lui un mare jucător de poker. I-a înapoiat şi drept recompensă a primit 10.000 de dolari. Cu altă ocazie a găsit 50.000 de dolari pe care, de asemenea, i-a predat poliţiei, fără a lua din ei nici măcar un dolar. Fiind întrebat de ce nu i-a păstrat, el a spus că nu îi aparţin şi prin urmare singurul lucru pe care îl putea face era să-i înapoieze. Firma la care lucra i-a oferit titlul de „Şoferul anului”, 1.000 de dolari recompensă şi o cină la un restaurant scump, pentru două persoane.