Grupul „nevestelor ascultătoare”, acuzat de discriminare

213

Un ONG din Malaysia care încurajează soţiile să evite problemele conjugale prin îndeplinirea dorinţelor sexuale ale soţilor lor a indignat mai mulţi politicieni şi reprezentanţi ai grupurilor pentru apărarea drepturilor femeilor, relatează Reuters.

Clubul Nevestelor Ascultătoare, înfiinţat de un grup de femei musulmane din Malaysia, promovează ideea că violenţa domestică, infidelitatea şi proliferarea prostituţiei sunt cauzate de lipsa de credinţă în Dumnezeu şi incapacitatea soţiilor de a-şi satisface sexual soţii. „Un bărbat căsătorit cu o femeie care este la fel de bună sau mai bună în pat decât o prostituată nu are niciun motiv să 'o ia pe arătură'," susţine Rohaya Mohamed, preşedintele clubului. „Decât să îi creeze (soţului) contextul ca să păcătuiască, o femeie trebuie să facă tot ce poate pentru a se asigura că dorinţele lui sunt îndeplinite," sfătuieşte Rohaya. Aceasta a adăugat că ONG-ul pe care îl conduce primeşte membri din toate religiile pentru care organizează seminare despre ce înseamnă a fi o soţie mai bună.

Grupurile de apărare a drepturilor femeilor spun însă că acest club portretizează umilitor femeia drept cauză a problemelor sociale. „Bărbaţii abuzivi folosesc adesea comportamentul femeii ca o justificare bolnavă pentru propriul comportament dar, în cele din urmă, ei sunt singurii responsabili pentru acţiunile lor," a declarat Ratna Osman, director executiv al grupupui „Surori în Islam." Shahrizat Jalil, ministrul malaysian pentru Dezvoltare Comunitară a adăugat, la rândul său, că „a pune fidelitatea, violenţa domestică şi satisfacţia sexuală în căsnicie doar în responsabilitatea femeii este înjositor nu doar pentru soţii, ci şi pentru soţi."

În Malaysia, femeile sunt mai numeroase decât bărbaţii şi beneficiază mai des decât ei de educaţie superioară: circa 65% din studenţii înmatriculaţi la universităţile statului sunt femei.