Haiti la 2 ani după cutremur, o privelişte uluitoare (FOTO)

432

Casa preşedintelui, palatul prezidenţial, este în continuare la pământ. Jumătate de milion de oameni trăiesc în continuare în tabere improvizate, unde femeile şi copiii sunt victime ale violenţei şi abuzurilor sexuale, iar mormanele de moloz sunt la ele acasă pe străzile haitiene.

Au trecut doi ani de la devastatorul cutremur din Haiti, care a lăsat în urmă sute de mii de morţi şi o ţară în ruine. Reconstrucţia capitalei devastate, Port-au-Prince, merge extrem de încet, așa cum se întâmplă, de altfel, şi în restul ţării.

Fondurile promise de alte naţiuni nu au fost plătite deloc, unele dintre ele, sau plătite parţial. Miliarde de dolari încă trebuie să îşi găsească drumul spre Haiti. Autorităţile locale cer din nou ajutorul comunităţii internaţionale, în timp ce haitienii se plâng de lipsa transparenţei în cheltuirea fondurilor pentru reconstrucţia ţării.

Deși aproape cinci miliarde de dolari au fost alocaţi pentru planurile de reconstrucţie, doar jumătate din acești bani au fost folosiţi până acum. Autorităţile dau vina pe birocraţie, în timp ce populaţia continuă să trăiascã în sărăcie. Mișcările de stradă sunt din ce mai numeroase. Localnicii se plâng că, în ciuda ajutoarelor internaţionale pe care ţara le primește, nu se văd îmbunătăţiri în viaţa oamenilor.

Unul dintre planurile de reconstrucţie, estimat la un miliard de dolari, prevedea construirea a 50 de școli, a unei staţii de epurare a apei pentru capitala Port-au-Prince și a unui parc industrial, care să creeze 65.000 de locuri de muncă pentru haitieni. La doi ani de la cutremur, niciuna dintre aceste idei ambiţioase nu a prins viaţă.

Proiectul construirii unui spital universitar în valoare de 52 milioane de dolari, cu fonduri din partea Franţei şi a Statelor Unite, precum şi a unei clădiri pentru parlament şi a aeroportului principal – proiect care ar costa alte 5 milioane de dolari -, toate aceste proiecte sunt blocate de lupta pentru putere.

Analiştii sunt de părere că progresul lent de aducere a ţării la stadiul de dinainte de 2010 se datorează unui context politic dificil. Alegerile au fost agitate, tranziţia guvernamentală anevoioasă, toate acestea sunt lucruri care nu aveau cum să faciliteze excuţia proiectelor.

Instalat la cârma ţării din luna aprilie 2011, noul preşedinte al ţării, Michel Martelly, a avut nevoie de cinci luni de zile ca numească un prim-ministru. Complet izolat pe scena politică internă, chiar dacă beneficiază de sprijinul unei părţi a burgheziei locale, partidul lui Martelly nu numără decât doi deputaţi. Greu în aceste condiţii să împingi o ţară întreagă spre progres. Comisia Interimară Pentru Recuperare este blocată de luptele din parlament.

Cutremurul de 7 grade pe scara Richter din 12 ianuarie 2010, care a fost urmat de cel puţin 52 de replici, a făcut, potrivit datelor oficialilor haitieni, peste 300.000 de morţi și sute de mii de răniţi. Peste 1.000.000 de oameni au rămas fără adăpost. Pagubele provocate de catastrofă se situează între 8 și 14 miliarde de dolari.

Surse: AFP, Miami Herald, The Atlantic

(Foto: AP şi Reuters)