Video: „De ce urăsc religia, dar Îl iubesc pe Iisus”

493

„Și dacă ţi-aș spune că Iisus ar aboli religia?" este începutul în forţă al unui videoclip care, la doar trei zile de la publicarea pe YouTube, a reușit să strângă aproape 5 milioane de vizualizări (la momentul scrierii materialului pentru că, în urmă cu o oră, erau 3 milioane) și aproape 60.000 de comentarii.

„Și dacă ţi-aș spune că Iisus ar aboli religia?” este începutul în forţă al unui videoclip care, la doar trei zile de la publicarea pe YouTube, a reușit să strângă aproape 5 milioane de vizualizări (la momentul scrierii materialului pentru că, în urmă cu o oră, erau 3 milioane) și aproape 60.000 de comentarii.

Un tânăr artist creștin, Jefferson Bethke din Washington (SUA) a pornit o bătălie video împotriva fariseismului și a mântuirii prin fapte. Demersul lui a provocat un val de reacţii pe Internet, cele mai multe dintre ele fiind pozitive.

Acesta este o poezie pe care am scris-o ca să evidenţiez diferenţa dintre Iisus și falsa religie, explică, în descrierea clipului de pe YouTube, tânărul care a fost acuzat de unii dintre cei care au comentat clipul, impertinenţă și aroganţă pentru versurile din videoclip.

„Biserica nu e un muzeu al oamenilor buni, e un spital pentru cei căzuţi,” spune unul din aceste versuri, care par să atace un trend vizibil în comunităţile creștine, indiferent de denominaţiune. Tânărul explică mai departe: „Iubesc biserica, iubesc Biblia și da, cred în păcat, dar crezi că dacă Iisus ar veni la biserica ta, i-ar da voie înăuntru?”

Pe lângă critica dură la adresa unui anume fariseism contemporan – care construiește biserici luxoase, dar ignoră săracii – versurile clipului deplâng popularitatea acelei religii care plasează meritele mânturii în responsabilitatea creștinului. „Iisus și religia sunt la antipozi,” spune piesa. „Unul este Dumnezeu, altul este o invenţie omenească. Unul este leacul, celălalt este boala. Religia spune ‘fă!’, Iisus spune ‘am făcut’. Religia spune ‘sclav’, Iisus spune ‘fiu’. Religia te leagă, Iisus te eliberează. Religia te orbește, dar Iisus te face să vezi. Religia înseamnă că omul Îl caută pe Dumnezeu, creștinism înseamnă că Dumnezeu îl caută pe om.”

Reacţiile negative la acest videoclip au fost pe măsura vehemenţei creatorului lui. „’Urăsc religia’??? Te-am ascultat bolborosind acolo 4 minute, PREDICÂND despre Iisus, care este miezul a ceea ce înseamnă creștinismul. Nu doar că este o declaraţie întortocheată, dar este și falsă.” scria pe YouTube un comentator care s-a semnat „gmmg93″.

Controversa pare așadar alimentată de confuzia asupra termenilor aduși în discuţie: „sunt confuz(ă). Începi prin a spune că urăști religia, și apoi începi să vorbești despre creștinism. Umm… nu-i și asta o religie? Sau ar trebui ca acest clip ridicol să se numească ‘De ce urăsc orice altă religie care nu se numește creștinism'”.

Alţi internauţi, precum Marc Barnes, contributor pe blogul interconfesional, Patheos, susţin că ideea lui Jeff, că Christos a dorit desfiinţarea religiei este o greșeală de neiertat. Contraargumentând, Barnes oferă versetul biblic în care Christos declară că „nu am venit să stric Legea și Proorocii. Am venit nu să stric, ci să împlinesc” (Matei 5:17). „Ce erau Legea și Profeţii?”, întreabă Barnes. „Iudaismul. Ce este iudaismul? O religie. Ce anume a spus Iisus că NU vrea să desfiinţeze? Corect. O religie.”

Barnes spune că aceste cuvinte ale lui Christos s-au reflectat și în faptele Lui, și oferă ca exemplu instituirea ritualului Sfintei Cine (al Împărtășaniei, sau al Comuniunii), care avea să fie un mod prin care comunitatea creștină să își amintească periodic de sacrificiul Lui.

În ciuda potenţialelor confuzii evidenţiate de comentatori, o analiză atentă a clipului, precum și a descrierii făcute de creatorul lui, arată că acesta nu încearcă să promoveze un creștinism ieftin. Deși virulente, versurile lui nu par să se îndrepte împotriva Bisericii, tocmai pentru că Jeff face o diferenţă între „religiozitate” ca formă de manifestare a „religiei false” și „Biserică” sau „creștinism” ca forme de manifestare ale „religiei autentice” (ale relaţiei cu Iisus).

Celelalte clipuri ale artistului militează pentru asilimarea valorilor biblie. Tânărul vorbește despre importanţa purităţii sexuale , despre abstinenţa premaritală, despre importanţa modestiei.

Sursa: Huffington Post, Patheos