Harta genomului fătului uman ridică probleme de etică

88

Realizarea cercetătorilor este foarte importantă, deoarece această hartă va permite depistarea oricărei afecţiuni genetice a fătului.

Harta genomului unui fetus de 18 săptămâni a fost realizată, în premieră, folosind o mostră de sânge de la mamă şi o mostră de salivă de la tată. Existenţa acestei hărţi are două avantaje. În primul rând, testul este neinvaziv pentru făt sau mamă, întrucât nu foloseşte ADN-ul real al unui făt, recoltat din cordonul ombilical. Procesul de recoltare a ADN-ului din cordonul ombilical sau din ţesutul placentar are riscul de avort spontan.

Al doilea avantaj major este faptul că testul oferă o acurateţe de 98% în cazul a peste 3.000 de tulburări genetice, lucru imposibil până în prezent. Acum, testele de sânge ale mamei identifică doar sexul fătului, paternitatea şi prezenţa sindromului Down.

Testul prezintă şi dezavantaje. În afară de costul ridicat, care costă în prezent între 20.000 şi 50.000 de dolari, testul poate detecta doar parţial mutaţiile, întrucât 10% dintre mutaţii apar spontan în orice perioadă a vieţii intra-uterine şi nu pot fi detectate.

Însă cea mai importantă problemă care se ridică este cea de ordin moral. Cunoaşterea amănunţită a problemelor de sănătate ale fătului poate determina unii părinţi să decidă avortul acestuia, ca şi în cazul testelor ce pot detecta sindromul Down din primul trimestru de sarcină.