Premieră: primul ficat uman din celule realizate în laborator

85

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Yokohama au anunţat vineri că au reuşit să creeze un ficat uman funcţional din celule IPS, o veste bună pentru persoanele care au nevoie de transplant hepatic şi nu numai.

Noutatea o constituie renunţarea la folosirea celulelor stem, deoarece acestea erau preluate din embrioni umani, procedură considerată lipsită de etică. Cercetătorii niponi au folosit celule iPS, adică celule suşă pluripotente umane, care au fost implantate în corpul unui şoarece. Celulele suşă generate astfel au potenţialul de a deveni orice fel de ţesut şi pot fi prelevate de la adulţi.

După ce aceste celule s-au dezvoltat în celule precursoare hepatice, ele au format un ficat de aproximativ cinci milimetri, capabil să genereze proteine şi să descompună medicamente, a precizat cotidianul Yomiuri Shimbun.

Celulele suşă pluripotente au fost descoperite în anul 2006 de două echipe de cercetători americani şi japonezi în anul 2006. Deşi realizarea este promiţătoare, mai sunt multe obstacole de trecut. Cel mai important este acela că metoda actuală de creare a celulelor iPS este susceptibilă să activeze anumite gene care declanşează diverse tipuri de cancer.