„Hobby-urile” copiilor lumii: confecţionarea de bombe sau chirurgia plastică

189

Două mânuţe desenează în aer o explozie uriaşă. Impasibilă, fetiţa care a făcut gestul respectiv povesteşte despre hobby-ul ei: construirea de bombe împreună cu tatăl său. Se întâmplă în 2014, în Siria sfâşiată de trei ani de un război nemilos. Într-un colţ opus al lumii, în Occident, alţi copii se confruntă cu un alt tip de provocări.

De când a început războiul, în martie 2011, copiii sirieni au fost obligaţi să se maturizeze. 1,2 milioane de copii au devenit refugiaţi încă dinainte de a înţelege ce înseamnă să renunţi la locul de joacă şi la casă pentru a-ţi scăpa viaţa. În afară de aceştia, aproape 4,3 milioane de copii îşi petrec zilele între liniile fragile ale frontului. Inamicii nu sunt mereu vizibili, gloanţele sunt trase de nicăieri spre oriunde, iar copiii ajung un fel de generaţie pierdută în realitate, dar regăsită numai în statistici aproximative.

În aceste condiţii, în care apar frecvent imagini cu copii sirieni deveniţi adevăraţi soldaţi în rândul rebelilor sau al militarilor guvernamentali pentru a-şi apăra viaţa sau pentru un trai ceva mai bun, declaraţia fetiţei de numai opt ani, pe numele ei Farah, nu ar trebui să şocheze.

Ceea ce a făcut ca declaraţia ei să devină virală pe internet este tocmai firescul care rezidă din această declaraţie. „Lucrul meu preferat este să îl ajut pe tatăl meu. Îmi place să stau în biroul lui şi să fac bombe. Strâng şrapnel pentru el. Strâng panglici roşii ca să poată să le ardă. Când toate panglicile se aprind, bomba explodează", a declarat Farah, în faţa camerei de filmat a regizorului Marcel Mettelsiefen, întors recent dintr-o vizită în Siria, unde a realizat un film documentar.

„Ar trebui să fiu şocat. Dar cu siguranţă sunt întristat", comentează regizorul documentarului, Marcel Mettelsiefen. „Aici, în Sayf al Dawla, cândva o influentă suburbie a Alepului, m-am obişnuit să aud astfel de cuvinte grele din gurile angelice ale copiilor", conchide regizorul într-un interviu pentru Daily Mail.

Departe de larma războiului, copiii occidentali au alte războaie de dus – unele nu mai puţin periculoase, dar ambalate frumos. Ultima asemenea provocare a fost scoasă la iveală la sfârşitul săptămânii trecute, când Apple iTunes a retras o aplicaţie dedicată fetiţelor, după ce a primit peste 4.000 de reacţii negative din partea părinţilor. Jocul se dorea o iniţiere în tainele chirurgiei plastice şi avea drept pacientă o „fată ghinionistă, atât de grasă, încât nicio dietă nu o mai poate ajuta". Astfel, fetiţele care deschideau aplicaţia erau îndemnate să efectueze o operaţie de liposucţie, „care o va face suplă şi frumoasă, după ce i se vor face mici tăieturi în zonele cu probleme pentru a extrage surplusul de grăsime", informează reprezentanţii proiectului „The Everyday Sexism" – cei care au demarat campania împotriva aplicaţiei.

Campania, care a reuşit să retragă aplicaţia după numai opt zile de la lansare, argumenta că jocul promovează o imagine deteriorată despre imaginea de sine a fetelor cu vârsta de 9 ani, cărora li se adresează.

Concepţia este promovată şi de basmele ecranizate de Compania Disney, care promovează concepţia că dacă o fată arată bine şi are haine frumoase, va fi suficient pentru a găsi dragostea perfectă, dar şi că va fi iubită de toată lumea, explică psihologul american Jennifer L. Hardstein, în cartea Reabilitarea prinţesei.

Capcana este că fetele care cresc cu gândul că frumuseţea primează, vor căuta fericirea în exterior, legată de obiecte şi aşteptând ca cei din jur să le ofere feedback permanent. Emoţional, „acest tip de persoane nu vor reuşi să se implice autentic într-o relaţie, fiind centrate în mod egocentric şi narcisist pe propria persoană şi pe propriile nevoi. Pe termen lung, eul persoanei va trăi intens anxietatea şi insatisfacţia unei vieţi lipsite de sens", a declarat psihologul Ionuţ Ghiugan, pentru adevărul.ro.