Şomajul în rândul tinerilor, cea mai mare problemă a Europei

1187

Lipsa locurilor de muncă pentru tineri este una dintre cele mai mari şi grave probleme pentru Europa, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Angel Gurria, secretarul general al OCDE a declarat că şomajul în rândul tinerilor este una dintre cele mai grave probleme ale Europei la ora actuală. Deşi zona euro a ieşit din recesiune şi indicii încrederii în economie au înregistrat creşteri, nu s-au generat noi locuri de muncă, iar şomajul se menţine în continuare la cote alarmante, notează Mediafax.

Şomajul din zona euro este de aproximativ 12%; cota de şomaj în Portugalia este de 15%, iar în Spania şi Grecia, de peste 25%. Tinerii sub 25 de ani se află într-o situaţie şi mai gravă, deoarece şomajul în rândul lor este de 25% în zona euro, iar în Spania şi Grecia este de aproximativ 60%.

OCDE, în raportul publicat marţi, 21 ianuarie, a subliniat faptul că rata şomajului va ajunge la 12,3% la sfârşitului anului 2014, iar cei mai afectaţi vor fi tinerii. De asemenea, potrivit previziunilor organizaţiei, rata şomajului va rămâne la acelaşi nivel sau va creşte în majoritatea ţărilor zonei euro, cu excepţia Germaniei, unde se aşteaptă să scadă cu 5%. În Spania şi Grecia, rata şomajului va atinge cote de 28% la sfârşitul anului 2014.

Potrivit OCDE, organizaţie din care fac parte 34 de ţări, mai bine de 48 de milioane de persoane se află în şomaj, cu 16 milioane mai multe decât la începutul crizei, în anul 2008. Şomajul, mai ales în rândul tinerilor, reprezintă cea mai mare piedică pentru recuperarea economică a Europei, potrivit experţilor şi economiştilor întruniţi la Davos. Kenneth Rogoff, economist de la Universitatea Harvard, spunea că una dintre cele mai grave consecinţe a acestei situaţii este faptul că se va pierde o generaţie întreagă de tineri, care, din păcate, nu au nici prezent, nici viitor.

Metoda de combatere a şomajului în general, dar mai ales în rândul tinerilor, propusă de către experţi constă în alinierea Europei la nivelul Chinei sau SUA în ceea ce priveşte noile tehnologii şi inovarea.