Cei mai mulţi oameni asociază succesul cu bogăţia materială, arată Geoffrey James pe blogul Sales Source al publicaţiei Inc.com. Pentru ei nu mai contează dacă persoana este, însă, fericită sau nu. James propune o altă definiţie în care accentul cade pe această stare de fericire pe care el o consideră atât de importantă în clădirea succesului.

James atrage atenţia asupra faptului că bogăţia îşi pierde valoarea atunci când nu te mai poţi bucura de viaţa ce ţi-a fost dăruită şi de ceea ce ai putut construi până la un moment dat. De asemenea, cel mai probabil, banii vor veni atunci când lucrezi ceea ce-ţi place.

Într-o conferinţă Ted Global din 2005, analistul Richard St. John explică pe scurt care sunt secretele succesului. Poate una dintre cele mai importante puncte ale prezentării face referire la pasiunea pe care o investeşti în munca pe care o faci. Ideea centrală este să ajungi să lucrezi din plăcere, punând banii pe plan secund, deoarece, spune St. John, vor veni oricum în această situaţie. De asemenea, pe lângă pasiune, succesul se clădeşte cu multă muncă şi cu multă perseverenţă pentru a ajunge tot mai priceput în ceea ce faci. El mai adaugă pe lista de calităţi necesare și puterea de concentrare, dar şi persistenţa şi încercarea de a fi de folos. Toate acestea nu vor apărea peste noapte, însă. Este nevoie de multă practică.

Dr. Jean Pollack a fost foarte mândră de fiul ei după ce acesta a hotărât să renunţe la jobul care nu îi aducea satisfacţii, chiar dacă se plia pe profilul facultăţii pe care o absolvise, povesteşte ea într-un articol publicat în Psychology Today. Tânărul s-a angajat într-un loc în care are timp şi pentru pasiunile sale, câştigă mai bine şi poate să mai urmeze o formă de învăţământ. Ceea ce dr. Pollack a admirat în decizia fiului ei a fost dorinţa acestuia de a-şi urma pasiunea, dar şi modalitatea responsabilă găsită pentru a face asta.

Pentru a dobândi succesul către care aspirăm, este nevoie să ne învingem fricile, sugerează Life Optimizer. Cei care se mulţumesc să rămână în zona lor de confort nu îşi vor depăşi condiţia actuală şi nu se vor putea dezvolta. În schimb, în momentul în care găsim puterea de a ne înfrunta temerile, abia atunci vom putea atinge un grad de dezvoltare mentală şi emoţională prin care să ne putem realiza ţelurile.

Antreprenorul şi speakerul motivaţional Jim Rohn spunea că tindem să devenim asemenea celor cinci persoane cu care petrecem cea mai mare parte a timpului. Aşa că un alt lucru important în dezvoltarea noastră şi a succesului nostru este să întâlnim cât mai mulţi oameni, mai adaugă aceeaşi sursă. Acest lucru te ajută să te inspiri din viaţa lor şi să înveţi tot mai mult despre tine şi despre cei din jur.

Încearcă, pe cât posibil, să acumulezi tot mai multă informaţie din zonele tale de interes. Citeşte cărţi despre subiectele care te pasionează şi în care vrei să îţi atingi potenţialul, urmăreşte emisiuni sau documentare legate de acest topic şi toate noutăţile care apar. Sigur, nu trebuie să îţi restrângi orizontul. O mai mare varietate de informaţii te poate ajuta să îţi construieşti o viziune mai amplă despre tot ceea ce te înconjoară şi îţi deschide perspective tot mai largi

Există o multitudine de metode prin care îţi poţi spori şansele de a deveni o persoană de succes, dar poate cel mai important lucru în atingerea acestui obiectiv este să nu uiţi să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai în acel moment în viaţa ta, atrage atenţia Geoffrey James într-un articol apărut pe Inc.com. Acest lucru, susţine James, te va ajuta întotdeauna să realizezi cât de minunată este viaţa ta şi să te bucuri de roadele succesului pe care l-ai construit cu atâta trudă.

De multe ori uităm să facem acest lucru, concentrându-ne doar asupra lucrurilor pe care le avem de făcut. Astfel, fiecare task bifat pe listă îşi pierde abilitatea de a ne face să ne simţim mai împliniţi cu ceea ce facem, înlăturând astfel bucuriile pe care chiar şi micile realizări le aduc cu ele. Drumul spre succes, notează James, este ca o „găleată” cu o gaură mare prin care se scurg toate reuşitele. Dacă nu găsim, deci, un moment în care doar să ne bucurăm şi să fim recunoscători pentru ceea ce am realizat, riscăm să ne privăm de acele sentimente de fericire în care putem observa roadele eforturilor noastre, roade care ne ambiţionează să continuăm, chiar dacă uneori, în acest drum, întâmpinăm greutăţi şi eşecuri.

Secrete de succes de la oameni de succes

Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a dezvăluit pentru Entrepreneur câteva secrete care l-au ajutat să ajungă un om de succes.

În primul rând, el punctează faptul că volumul de muncă depus în construirea căii spre succes este extrem de mare, aşa că cel mai bine este să îţi alegi un domeniu de activitate care să îţi placă şi care să îţi aducă satisfacţii. Altfel, rişti ca ceea ce faci să devină doar o muncă frustrantă în care investeşti efort, fără a te bucura de ceea ce lucrezi.

Mai mult, Branson susţine că prin ceea ce creezi, ar trebui să aduci o inovaţie, ceva diferit, remarcant. El oferă exemplul unor companii precum Google, Apple sau Microsoft care, prin ideile şi realizările lor, au construit lucruri care au şocat, lucruri care nu au mai fost făcute de nimeni altcineva.

De asemenea, aptitudinile tale de lider trebuie intens dezvoltate, arată fondatorul Virgin Group. El atrage atenţia asupra faptului că un astfel de rol implică dezvoltarea unei abilităţi de ascultare a celorlalţi, înainte de toate. De asemenea, trebuie să ştii cum să îi inspiri pe ceilalţi, dar şi ce anume să înveţi de la ei. O mare atenţie trebuie acordată şi în cazul în care eşti nevoit să critici. Un feedback negativ trebuie să fie receptat într-o manieră constructivă. Dar, pentru asta, el trebuie formulat astfel încât să nu sune a reproş.

Mark Zuckerberg, de exemplu, utilizează metoda celor 5 P, dezvăluie Ekaterina Walter pentru Business News Daily. În cartea sa, Think Like Zuck: The Five Business Secrets of Facebook’s Improbably Brilliant CEO Mark Zuckerberg, ea dezbate pe larg acest concept compus din: pasiune (passion), plan/scop (purpose), oameni (people), produs (product), parteneriate (partnership). Astfel, în momentul în care îţi urmezi cu ardoare pasiunea, încercând să creezi mai mult decât un simplu produs, o revelaţie, ceva nou care ar putea schimba lumea, alături de o echipă la fel de pasionată şi ambiţioasă ca tine, drumul spre excelenţă şi succes devine tot mai uşor de parcurs.

Iată câteva sfaturi de la cei mai de succes antreprenori pentru construirea drumului spre succes, adunate de ABC News. Printre aceştia se numără Lynn Tilton, deţinătorul Patriarch Partners, Guy LaLiberte, creatorul faimosului Cirque du Soleil, sau John Paul DeJoria, fondatorul companiei de produse profesionale pentru îngrijirea părului Paul Mitchell.

Pe lista sfaturilor oferite de aceştia pentru atingerea succesului se află păstrarea încrederii în sine, dar şi construirea unor relaţii durabile cu cei din jurul nostru, nu doar prietenii de ocazie. Cei mai de succes oameni nu ar trebui să uite că lupta lor pentru atingerea excelenţei nu se învârte în jurul banilor sau al statutului dobândit, ci în jurul fericirii şi mulţumirii interioare. De asemenea, ei cred că, pentru a urca pe scara succesului, este nevoie să îţi păstrezi integritatea morală, fără a apela la înşelăciune sau furt ori la alte astfel de mijloace frauduloase.

Nu în ultimul rând, pentru a-ţi menţine atitudinea hotărâtă şi ambiţia, trebuie să fii pregătit psihic pentru eşec. De multe ori, în drumul tău spre succes te vei confrunta cu situaţii problematice care te vor pune într-o poziţie dificilă. Chiar dacă încercările tale sunt în zadar în anumite momente, păstrează-ţi optimismul, încrederea în sine şi, cu ambiţie şi curaj, încearcă să depăşeşti orice eşec cu care te confrunţi De asemenea, drumul te va împinge să îţi asumi anumite riscuri. Ia în calcul toate posibilităţile şi reflectează asupra acestora, dar, poate cel mai important lucru, ia-ţi inima-n dinţi pentru a-ţi asuma riscurile făcând o alegere. În fond, chiar şi atunci când refuzăm să alegem facem o alegere.

Acestea sunt doar câteva din sfaturile pe care le poţi urma pentru a-ţi construi calea spre succes. Păstrează-ţi atitudinea pozitivă, oricât de întortocheate ar fi cărările care duc spre vârf, şi nu uita niciodată să priveşti către realizările tale şi să îţi manifeşti recunoştinţa pentru tot ceea ce ai clădit. Astfel vei fi tot mai aproape de ceea ce ţinteşti: succesul.