În statele conservatoare sunt mai multe mame adolescente

163

În statele considerate conservatoare educaţia sexuală nu dă roade, susţin autorii unui studiu care arată că în aceste state rata nașterilor la adolescenţă a crescut. Paradoxal, în statele cu o populaţie majoritar conservatoare și cu un grad mai mare de manifestare a religiozităţii, sunt și statele care înregistrează cea mai mare rată a natalităţii la adolescenţă.

În statele considerate conservatoare educaţia sexuală nu dă roade, susţin autorii unui studiu care arată că în aceste state rata nașterilor la adolescenţă a crescut.

Paradoxal, în statele cu o populaţie majoritar conservatoare și cu un grad mai mare de manifestare a religiozităţii, sunt și statele care înregistrează cea mai mare rată a natalităţii la adolescenţă. Autorii studiului concluzionează că astfel de descoperiri ar trebui să se reflecte în modificări ale programei de educaţie sexuală în școală, în funcţie de structura socială a statului (implicit a gradului de conservatorism).

Statele Unite se remarcă între ţările puternic industrializate ca fiind, de departe, ţara cu cea mai crescută rată a nașterilor la adolescenţă. În cifre, această rată era în anul 2009 de 39,1 la mia de adolescente (între 15-19 ani). În Europa, în schimb natalitatea la adolescenţă varia în aceeași perioadă între 24 la mie (Marea Britanie) și 4 la mie (Olanda).

Analizând datele în funcţie de rasă, cea mai mare rată a natalităţii la adolescenţă o înregistrează populaţia de etnie hispanică (70,1 la mie), în timp ce în cazul americanilor de origine asiatică această rată este de 14,6 la mie. Informaţiile sunt furnizate de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Cercetătorii remarcă faptul că rata este totuși într-un trend descendent, raportat la primele înregistrări ale natalităţii adolescentine (de acum 70 de ani).Experţii în sănătate publică nu s-au pus însă de acord în privinţa motivelor pentru care natalitatea la adolescenţă a început să scadă după un vârf atins în anii 1980 și nici nu știu exact de unde provine această diferenţă între state.

Din acest motiv există o dezbatere activă privind cele mai bune metode de educare, începând de la programele comprehensive, care promovează și abstinenţa și folosirea prezervativului și cele bazate exclusiv pe abstinenţă, excluzând informaţiile privind prevenirea sarcinilor și a bolilor cu transmisie sexuală.

Ce au observat cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis (UWSL) a fost că studiile anterioare indicau existenţa unei corelaţii între creșterea educaţiei sexuale comprehensive în școli și scăderea ratei natalităţii la adolescenţă.

Explicaţia celor de la UWSL este că fetele din statele conservatoare fie ignoră lecţiile privind abstinenţa care le sunt predate în școală, fie sunt mai puţin dispuse sau capabile să treacă printr-un avort, prin urmare rata natalităţii crește.

Misterul rămâne, fiindcă studiul nu a vizat numărul sarcinilor, ci numărul sarcinilor duse la termen. În plus, datele privind politicile adoptate de școli sunt generalizate, la nivel de stat. Totuși politica în teren se stabilește la nivel regional, așa că informaţiile pot fi diferite de generalizarea iniţială.

Semnele timpului scria în iunie 2010 despre Copiii care fac copii, România fiind pe primul loc în Europa la numărul de mame minore. Studiul UNICEF pe 2009 arăta că din 1000 de femei care nasc în România, 43 sunt minore, fapt ce ne situează pe un nedorit prim loc pe continent. America are rata cea mai mare din lume la nașteri în afara căsătoriei, 79% dintre mamele adolescente fiind necăsătorite. Potrivit organizaţiei „Salvaţi Copiii”, la nivel mondial aproximativ 13 milioane de copii sunt născuţi anual de mame aflate sub vârsta de 19 ani.

Sursa: Live Science