Europa glacială. Gerul va continua până la sfârșitul lunii

62

Valul de frig care s-a abătut asupra Europei a provocat 500 de decese doar în ultimele 10 zile. În lipsa unor vești bune din partea meteorologilor care spun că frigul se va agrava spre sfârșitul săptămânii, unele autorităţi europene nici nu mai anunţă bilanţul victimelor.

În Ucraina, scrie Mediafax, unde temperatura ar putea coborî până la minus 30 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii, autorităţile au încetat să mai comunice zilnic numărul victimelor frigului, fără a preciza motivul. Ultimul bilanţ oficial din Ucraina, dat publicităţii marţi, indica un număr de 135 de decese provocate de hipotermie.

În Rusia, 110 persoane și-au pierdut viaţa din cauza frigului, 46 dintre ele de la începutul lunii februarie. Numărul morţilor a ajuns în Polonia la 77, dacă luăm în calcul doar persoanele decedate din cauza hipotermiei, însă alte 50 de persoane au murit în incendii sau intoxicaţi cu monoxid de carbon emis de sobe defecte.

La noi în ţară au fost semnalate 44 de decese, în Bulgaria 29, Lituania 23, 13 în Serbia. Bilanţul minim (1 persoană) a fost înregistrat în Estonia, Macedonia și Albania. În vestul Europei, numărul morţilor variază de la 5 în Franţa, la 43 în Italia.

Peste 70.000 de persoane sunt încă izolate din cauza căderilor masive de zăpadă în Serbia, Croaţia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru.

În Croaţia s-a anunţat că, din cauza numărului mare de fracturi, spitalele au epuizat, în cinci zile, stocul de atele pe care îl aveau pentru doi an. Ungaria reciclează bancnote uzate pentru a produce brichete pentru încălzire. În Italia, la Roma, unde a nu a mai nins așa de mult de 26 de ani, numeroase monumente istorice au fost închise, pentru ca oamenii nu să alunece în locurile în care autorităţile nu pot pătrunde pentru deszăpezire.

Europa ia toate măsurile pentru a preveni crearea de noi victime, în contextul în care meteorologii sunt rezervaţi în privinţa șanselor de îmbunătăţire a condiţiilor meteo în perioada imediată. O veste mai bună este aceea că temperaturile din ultima vreme nu reprezintă un record, iar fenomenul de răcire nu poate fi numit unul excepţional.

Cel puţin asta susţin specialiștii Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei, care precizează că în ultimele săptămâni a fost mai frig în Europa, decât în zona arctică, unde s-au atins şi temperaturi de 5 grade Celsius.

În privinţa a ceea ce a generat acest frig, meteorologii spun că vinovată este o masă de aer polar, venind dinspre Polul Nord. Frigul persistă pentru că presiunea atmosferică ridicată din Siberia nu lasă să pătrundă curenţii de aer mai cald, veniţi dinspre Oceanul Atlantic înspre Europa de Est.

Specialiștii spun însă că acest sistem care blochează curenţii atmosferici mai calzi nu este un fenomen neobişnuit în emisfera nordică. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în iarna dintre 2009 şi 2010, când gerul şi viscolul au persistat din decembrie până în februarie.

Consecinţele acestui blocaj s-au resimţit în America de Nord, unde temperatura este neobișnuit de caldă pentru această perioadă, de circa 5 grade Celsius.Surse: Mediafax, Jurnalul Naţional, Adevărul