Încă 17 miliardari promit donarea averii

157

Un număr de 17 noi miliardari se alătură campaniei iniţiate de Bill Gates și Warren Buffett. Până acum s-au strâns nu mai puţin de 57 de milardari care au promis public că vor dona cel puţin jumătate din averea lor în timpul vieţii sau prin testament.

Cel mai tânăr miliardar din lume, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, s-a alăturat și el iniţiativei The Giving Pledge. „Oamenii nu donează decât târziu în cariera lor. Dar de ce să așteptăm când sunt atâtea lucruri de făcut?" întreabă Zuckerberg. „Având o generaţie de tineri care au luptat pentru succesul companiilor lor, sunt atâtea oportunităţi pentru mulţi dintre noi să aducem înapoi banii fără a aștepta prea mult, și să vedem impactul eforturilor umanitare în timpul vieţii noastre."

Alături de Zuckerberg și Moskovitz, cei mai tineri miliardari ai lumii, au făcut promisiuni de donaţii și co-fondatorul AOL Steve Case, finanţiștii Carl Icahn și Michael Milken, afaceriștii Joe Mansueto, Nicolas Berggruen și investitorul Ted Forstmann. În august se numărau 38 de miliardari care semnaseră jurământul de generozitate.

Fondatorul Microsoft Bill Gates, soţia sa Melinda și industriașul Warren Buffett au iniţiat campania The Giving Pledge, în care încurajează pe bogătașii lumii să doneze, în timpul vieţii sau prin testament, cel puţin jumătate din averea lor unor cauze sociale, umanitare. În plus decizia ar trebui să fie urmată de o scrisoare de intenţie, în care să explice motivaţia gestului, încurajând astfel și pe alţii să le urmeze exemplul.

Iniţiativa în sine nu presupune colectarea de bani și nici nu le indică donatorilor unde să plaseze fondurile, ci solicită o promisiune solemnă, morală, de a dona averea în acţiuni umanitare. Gates și Buffett au fost primii care au dat un exemplu în acest sens: Buffett a promis donarea a 99% din averea sa către Bill & Melinda Gates Foundation și alte asociaţii umanitare, iar cuplul Gates a donat până acum mai mult de 28 de miliarde aceleiași fundaţii umanitare.

„În doar câteva luni am făcut progrese mari", afirmă Buffett. „The Giving Pledge a reenergizat evaluarea filantropiei și mă aștept să avem discuţii cu multe familii care sunt efectiv înstărite șia căror generozitate poate schimba vieţi", a mai adăugat Buffett care plănuiește întâlniri cu un sfet dintre cei mai bogaţi oameni ai Americii. Conform unui top Forbes, În SUA se află mai mult de 400 de miliardari. Alături de Bill Gates Buffett a vizitat China, unde anul acesta miliardarul octogenar Yu Pengnian și-a donat toată averea. În primăvară vor vizita India, unde bogătașul Azim Premji, care a donat 2 miliarde de dolari, pare a fi reprezentantul unei noi generaţii de miliardari ce adoptă practica donaţiilor umanitare.

Lista cu miliardarii care au promis donarea averii și scrisorile lor de intenţie sunt disponibile la www.thegivingpledge.org.