România, "ţara cu cele mai multe premii Cannes pe cap de locuitor"

11

Despre cinematografia română numai cuvinte de laudă au putut fi citite în articolul din New York Times care anunţa, în 2 decembrie, un eveniment de referinţă, organizat de Institutul Cultural Român New York, în parteneriat cu Festivalul Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca şi Tribeca Cinemas.

"România e o mică ţară aflată la marginea Europei, cu o mică industrie de film – care mai degrabă e o reţea socială pasionată, fracţionată şi subfinanţată -, dar cu o amprentă foarte puternică în cinemaul mondial. Probabil că nici o altă ţară nu are mai multe premii la Cannes pe cap de locuitor sau o mai bună participare la acest festival unde filmele româneşti au fost printre marile evenimente ale deceniului trecut." Astfel debuta articolul din New York Times dedicat celei de-a cincea ediţii a Festivalului de film românesc de la New York.

Critica apreciativă din New York Times nu a fost singura reacţie a presei de dincolo de ocean faţă de evenimentul cinematografic. Festivalul s-a bucurat de o notabilă acoperire mediatică, scrie HotNews. Village Voice, ArtForum, IndieWire, Variety, Wall Street Journal şi Time Out au publicat toate informaţii despre "cea mai reuşită ediţie a Festivalului de film românesc din New York", aşa cum a numit-o chiar curatorul ei, Mihai Chirilov.

Aproape toate cele 18 filme au fost proiectate cu casa închisă, a declarat Chirilov. "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujica, "Aurora" de Cristi Puiu, "Caravana cinematografică" de Titus Muntean, "Medalia de onoare" de Călin Peter Netzer, "Portretul luptătorului la tinereţe" de Constantin Popescu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, sunt doar câteva dintre filmele care au putut fi vizionate în cadrul evenimentului. "Sentimentul major a fost că festivalul şi-a câştigat un loc privilegiat în peisajul cultural şi în abundenta ofertă cinematografică de zi cu zi din New York," a conchis curatorul evenimentului.