Îngerul blond, faţa traficului de copii din Europa

137

Părul blond şi ochii verzi au dat-o de gol pe Maria, atunci când poliţia a pătruns în forţă, în timpul unui raid, în tabăra de romi din Farsala (Grecia). Autorităţile se aşteptau să găsească droguri și arme, dar au dat peste cu totul altceva: 14 copii nelegitimi, de vârste asemănătoare, între care şi Maria, o fetiţă ale cărei trăsături sugerează că ar proveni mai degrabă din estul sau nordul Europei.

Înfăţișarea fetiţei a atras atenţia poliţiştilor, deoarece nu există nici cea mai mică asemănare între ea şi cei care pretind a fi părinţii ei. Fetiţa blondă cu ochii verzi, care răspunde la numele de Maria şi care nu vorbeşte decât limba romani, se afla în stare de şoc când a fost găsită, notează BBC.

Mai multe declaraţii contradictorii şi prezentarea unui certificat de naştere fals i-a adus pe presupușii părinţi, Christos Salis (39 de ani) şi Eleftheria Dimopoulou (40 de ani) în faţa judecătorilor. Un test ADN a demonstrat că nu există nicio legătură de sânge între ei şi fetiţă. Potrivit investigaţiilor poliţiei, în aceeași situaţie s-ar afla și alţi câţiva copii care se aflau în custodia cuplului. 

Cuplul de romi nu a putut da informaţii exacte cu privire la originea fetei, oferind poliţiştilor mai multe versiuni – că a fost abandonată de mama ei bulgară, vândută de mama româncă, găsită la groapa de gunoi sau în faţa unui supermarket, unde fusese abandonată. Reprezentanţii romilor din Farsala au insistat că fetiţa fusese încredinţată, de bunăvoie, cuplului, la scurt timp de la nașterea micuţei, de un cuplu străin. În ciuda asigurărilor că părinţii romi au îngrijit fetiţa mai bine decât ar fi făcut-o părinţii ei biologici, poliţia şi asistenţii sociali au indicii că fetiţa a fost răpită, pentru a fi trimisă la cerșit. Autorităţile au descoperit două înregistrări în care fetiţa este tratată ca un „urs dansator" de familia cu care trăia şi care a exploatat imaginea ei inocentă pentru a o face să cerşească pentru bani.

Șeful poliţiei, Vassilis Halatsis, a adăugat că femeia avea două cărţi de identitate şi două nume, ceea ce le face pe autorităţi să creadă că cei doi romi greci sunt implicaţi în activităţi de obţinere ilegală de beneficii sociale. Mama a fost acuzată şi de încasare ilegală de ajutoare pentru copii şi falsificarea documentelor de identitate şi a certificatelor de naştere. Potrivit datelor de naştere ale copiilor, femeia ar fi dat naştere, la un moment dat, la fiecare patru luni. Pentru aceşti copii, cuplul a primit un ajutor social de 2.500 de euro pe lună. 

Maria, pe care presa elenă a supranumit-o „îngerul blond", se află acum în centrul unei investigaţii globale conduse de Interpol. Nu mai puţin de 10.000 de oameni au sunat la fundaţia Smile of the Child, în grija căreia se află Maria, în urma apelului de a ajuta autorităţile la identificarea corectă a fetiţei şi a părinţilor acesteia. Poliţia a reţinut opt posibile piste, inclusiv din Statele Unite, Suedia, Franţa, Canada şi Polonia, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

Cazul Mariei a readus în atenţia presei două alte cazuri, ale unor familii din Marea Britanie, cărora le-a dispărut un copil cu câţiva ani în urmă. Niciunul dintre cazuri nu a fost rezolvat. Ben Needham a dispărut când avea 21 de luni, în timp ce se afla cu familia într-o vacanţă în insula Kos, Grecia, în anul 1991. Sora lui a declarat recent că găsirea Mariei i-a retrezit speranţa că își va regăsi fratele. Un purtător de cuvânt al familiei Kate şi Gerry McCann, a cărei fetiţă de trei ani, Madeleine, a dispărut în Portugalia, în anul 2007, a spus la rândul său că speră ca aceasta să fie găsită în viaţă cât mai curând posibil.

Maria este numai unul dintre cei 250.000 de copii care dispar în Europa în fiecare an. Traficul de persoane face milioane de victime în fiecare an. Sclavia modernă a ajuns să numere anul trecut 30 de milioane de persoane, potrivit Global Slavery Index 2013, publicat de nou înfiinţata Walk Free Foundation. Aceştia trăiesc în continuare în condiţii care pot fi calificate drept sclavie modernă, fiind privaţi de libertate, controlaţi şi exploataţi fizic, psihic şi sexual.