La cei aproape 100 de ani ai săi, bunicul Dobri, un bătrân din Bulgaria, străbate zeci de kilometri pe jos, în opincile sale ponosite, din satul său natal către capitala Sofia, pentru a cerşi. Dar banii strânşi din mila trecătorilor nu îi folosește pentru el, ci pentru a ajuta alţi oameni nevoiaşi.

Bunicul Dobri are o pensie de doar 100 de euro, dar din puţinii săi bani, el a donat de-a lungul timpului, mai mult de 40.000 de euro Bisericii Ortodoxe Bulgare pentru a consolida catedrala Alexander Nevsky din Sofia, cea mai mare catedrală din Europa de Est, relatează România TV.

Povestea emoţionantă a bătrânului cerşetor, cunoscut în comunitatea locală drept „Îngerul străzii”, după cum notează Adevărul, a fost descoperită în 2010 de un jurnalist care lucra la un documentar despre catedrala Alexander Nevsky. Pe atunci, el a aflat că bunicul Dobri donase o sumă imensă de bani pentru construirea lăcaşului sfânt, în timp ce el supravieţuia din mila trecătorilor care îi mai ofereau câte ceva de mâncare. Banii strânşi de la cerşit îi dona fie bisericilor, fie orfelinatelor sau altor oameni nevoiaşi. În urmă cu câţiva ani, bunicul Dobri a salvat o mănăstire, oferind maicilor, pe tot parcursul iernii, bani pentru a achita facturile la curentul electric şi pentru a-şi asigura mâncarea, a relatat România TV.

Bătrânul păstrează, însă, pentru sine faptele sale de altruism, susţinând că lauda este „o faptă a diavolului”. În schimb, spunea el, speră ca aceste acte de bunătate să îi aducă iertare pentru un mare păcat pe care l-ar fi săvârşit în timpul vieţii sale.