Inimile îndrăgostiţilor chiar bat ca una singură

63

Cuplurile îndrăgostite împart de multe ori aceleaşi interese, râd la aceleaşi glume şi îşi termină unul altuia propoziţiile. Acum, un nou studiu sugerează că şi inimile lor bat în acelaşi ritm.

Cercetătorii de la Universitatea California au studiat efectele fizice ale implicării într-o relaţie şi au descoperit că pulsul şi respiraţia celor doi îndrăgostiţi se potrivesc după o perioadă în care au stat unul lângă celălalt. Cercetătorii nu au putut descoperi un efect similar în cazul străinilor.

Echipa a condus o serie de exerciţii pe 32 de cupluri heterosexuale, care erau concectate la monitoare de măsurare a bătăilor inimii şi a respiraţiei. Au fost rugaţi să stea la câţiva paşi depărtare şi să nu vorbească. La un moment dat au fost rugaţi să îşi imite mişcările. Datele arată că ambii parteneri aveau un model similar al respiraţiei şi bătăilor inimii, dar femeile tind să se ajusteze partenerilor lor.

Ulterior cuplurile au fost amestecate şi exerciţiul a fost repetat din nou, între străini. De data aceasta nu a fost observată nicio sincronie, arată studiul publicat în revista Asociaţiei Americane de Psihologie, Emotion.