Interviu cu autorul mesajului SOS din China care a ajuns în SUA

240

Anul acesta, postul american CNN a primit vizita neaşteptată a unui chinez care a devenit în urmă cu doi salvatorul a mii de deţinuţi aflaţi într-un lagăr de muncă forţată din China. El a avut iniţiativa de a ascunde un mesaj de salvare într-o decoraţiune de Halloween fabricată în China.

„Domnule, dacă se întâmplă să cumpăraţi acest produs, vă rog, daţi această scrisoare Organizaţiei Mondiale pentru Drepturile Omului. Mii de persoane de aici, aflate sub persecuţia guvernului comunist chinez, vă vor mulţumiţi şi îşi vor aminti pentru totdeauna de dumneavoastră", îşi începe mesajul disperat un muncitor chinez, care a ascuns scrisoarea într-un pachet cu decoraţiuni pentru Halloween cumpărat cu 29 de dolari de o americancă din statul Oregon.

Deoarece femeia nu a primit niciun răspuns de la grupurile de protecţie a drepturilor omului, ea a publicat scrisoarea pe pagina ei de Facebook, atrăgând atenţia presei internaţionale.

Anul acesta, la aproape 10.000 de kilometri de locul în care a fost găsită scrisoarea, un bărbat chinez, de vârstă mijlocie, a ajuns la sediul CNN din Beijing şi a vorbit despre mesajul ajuns la americancă. El era autorul şi a povestit cu lux de amănunte întreaga poveste, într-un interviu amplu pentru postul american de televiziune.

Bileţelul din produsul cumpărat în 2011 conţinea şi datele de identificare a autorului: „Unitatea 8, Departamentul 2, Tabăra de Muncă Masanjia, Shenyang, Liaoning, China". Această informaţie a făcut ca activiştii pentru drepturile omului să poată găsi uşor lagărul şi să-i elibereze pe chinezi. El nu se afla acolo, fusese eliberat între timp, dar se temea în continuare că va fi nevoit să se întoarcă.

În prezent, lagărul a fost închis definitiv de autorităţile chineze, fiind însă o picătură în ocean. În ţară există alte câteva sute de asemenea lagăre pentru cei care se opun guvernului într-o formă sau alta.

Sursa: CNN