Iran și Cuba – topul ţărilor fără libertate a presei

67

Iranul și Cuba au exilat mai mulţi jurnaliști decât toate celelalte ţări luate la un loc, susţine Committee to Protect Journalists, citat de AFP.

În ultimul an au fost exilaţi peste 70 de jurnaliști, iar mai mult de jumătate dintre ei au părăsit Iranul și Cuba, care sunt cele mai represive state. Fiecare dintre acestea a exilat câte 18 jurnaliști. În Iran presa independentă a suferit un blocaj major în ultimii doi ani din partea autorităţilor, iar în Cuba jurnaliștii arestaţi au fost eliberaţi doar pentru a fi exilaţi imediat. Între toţi jurnaliștii exilaţi, majoritatea (82%) au spus că se tem de închisoare, în timp ce un număr redus au fugit după ce au fost hărţuiţi sau atacaţi fizic.

Comitetul a început monitorizarea în 2001, timp în care 649 de jurnaliști au fost nevoiţi să își părăsească ţările de origine. Ca regiuni, în top se află Orientul Mijlociu, Africa și Asia: după Iran și Cuba se numără Eritrea (6), Etiopia (5), Somalia (3), Republica Democrată Congo (3) și Pakistan (3). Comitetul a mai precizat că raportează numai cazurile documentate, în timp ce alte grupuri notează faptul că există un număr mult mai mare de jurnaliști plecaţi în exil.

Cele mai mari probleme sunt însă hărţuirea și uciderea jurnaliștilor incomozi. Irakul conduce cu 92 de crime nesoluţionate, urmat de Filipine cu 56 și Rusia cu 16. Cel mai recent caz a avut loc ieri în Mexic, unde un important editorialist a fost ucis împreună cu soţia și copilul.