Italienii, panicaţi de zvonul unui cutremur

11

O adevărată panică, la nivel colectiv, a fost declanşată în Italia, de zvonul că un om de ştiinţă controversat ar fi prezis un cutremur major la Roma, pe 11 mai. Asociaţia italiană a consumatorilor (ADUC) a informat că pe 11 mai s-a înregistrat o creştere cu 20% a numărului de funcţionari care şi-au luat liber, faţă de aceeaşi zi a anului trecut.

Zvonul s-a propagat, încă din anul 2009, cu ajutorul Internetului, însă isteria a atins cote impresionante în ultimele zile, după ce un avertisment cu privire la cutremurul devastator a circulat pe Facebook.

Deşi zvonul a fost lipsit de orice bază logică, el a avut efecte concrete asupra localnicilor, scrie HotNews.ro. Câteva instituţii de învăţământ au organizat, pe 10 mai, „repetiţii ale planului de evacauare", iar cabinetul primarului Romei a fost nevoit să trimită un comunicat oficial, făcând un apel către populaţie, de a-şi menţine calmul. „Roma nu este situată ȋntr-o zonă seismică, iar şcolile vor fi deschise mâine, niciun cutremur nu poate fi prevăzut," s-a arătat în comunicat.

Asociaţia care se ocupă de conservarea documentelor lui Raffaele Bendandi, presupusul autor al "profeţiei", a declarat în repetate rânduri că nu există nicio referire explicită la un cutremur la Roma, ȋn manuscrisele sale. Presa italiană a investigat şi a realizat că zvonul a fost lansat de un expert în prefeţiile lui Nostradamus, care a publicat o interpretare proprie pe un forum online.

(Foto: sejur-circuit.ro)