Două cutremure zguduie Spania (video)

637

Două cutremure au zguduit ieri Spania, soldându-se cu pierderi de vieţi omenești și importante pagube materiale.

Cele două cutremure de 4,4, respectiv 5,2 grade pe scara Richter s-au înregistrat în sud-estul Spaniei, în regiunea Murcia. Primul cutremur a avut loc la ora locală 17.05, iar al doilea, de intensitate mai mare, a fost înregistrat la ora locală 18.47. Au murit 10 persoane și au fost rănite câteva zeci. Mai multe clădiri au fost serios afectate, iar la sol, șiruri întregi de mașini au fost avariate de prăbușirea molozului.

Într-o biserică, s-a prăbușit un clopot uriaș, la doar câţiva metri de un reporter ce transmitea de la faţa locului. În aceeași locaţie aveau să se adune, cu 10 minute mai târziu, mai mulţi copii. Mulţi oameni au ales să petreacă noaptea în stradă, de frica unor noi mișcări seismice, iar cei 270 de pacienţi ai spitalului din Lorca au fost evacuaţi. Premierul spaniol a luat imediat măsurile care se impun și a mobilizat forţe de intervenţie pentru situaţii speciale. Partidele care se aflau în campanie electorală pentru alegerea a 8.000 de primari și alţi aleși regionali au sistat acţiunile politice.

Pentru Spania, este cel mai mare bilanţ al morţilor în urma unui cutremur în ultimii 50 de ani. Ultimul cutremur major a avut loc în 1956, în regiunea Granada, când au murit 12 persoane. Deși Spania are aproximativ 2.500 de cutremure anual, majoritatea au o intensitate imperceptibilă pentru oameni.