Dincolo de ceremoniile grandioase oferite de organizatori și de spectacolul pus în scenă de participanţii la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, întregul eveniment ne-a oferit o mulţime de lecţii de viaţă, de la ambiţia și perseverenţa atleţilor și până la abilitatea unei mari puteri de a face haz de necaz în faţa propriilor greșeli.

Impresionanta ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de anul acesta a fost marcată de o defecţiune tehnică a imensei construcţii electronice care reprezenta cele cinci cercuri olimpice. Unul dintre fulgii de nea care alcătuiau simbolul nu s-a deschis pentru a forma un inel.

Atitudinea pe care o adopţi în momentele delicate face diferenţa

Deși o asfel de greșeală poate fi considerată drept catastrofală, dată fiind amploarea evenimentului în care s-a strecurat, directorul creativ care s-a ocupat de ceremonia de deschidere s-a arătat extrem de calm și a dat dovadă de o imensă putere de a privi lucrurile negative din cea mai constructivă perspectivă. „Budiștii Zen au o concepţie potrivit căreia, atunci când ai o sferă perfect lustruită, ar trebui să lași o crestătură pe suprafaţa ei, pentru a înţelege perfecţiunea lustruielii sale. În termeni tehnici, inelele erau cel mai simplu lucru din întregul spectacol. Ele s-au dovedit a fi crestătura noastră. Acest lucru este, cu siguranţă, rău, dar nu ne umilește”, a declarat Konstantin Ernst, citat de The Telegraph.

Autoironie și umor — aliaţi de nădejde în situaţiile dificile

Însă „povestea” inelelor olimpice de la Jocurile Olimpice de la Soci nu se oprește aici. Rusia a impresionat prin simţul umorului, după ce și-a ironizat, în cadrul ceremoniei de închidere a olimpiadei, greșeala de la începutul competiţiei. La evenimentul de final, unul dintre momentele artistice pregătite a fost formarea celor cinci inele olimpice cu ajutorul unei trupe de dans. În mod intenţionat de această dată, același cerc nu s-a deschis, la fel ca în cadrul ceremoniei de start. „Trebuia să râdem de asta, aveam câteva sute de trucuri high-tech care au mers, dar unul dintre cele cinci cele mai ușoare, nu”, a declarat Ernst, citat de Russia Today.

Perseverenţă, fair-play și, mai întâi de toate, ajutor între rivali chiar și în competiţie

Câteva momente notabile de la olimpiadă ne-au ţinut cu sufletul la gură în faţa micului ecran. Atleţii de la Soci ne-au inspirat prin dăruirea și pasiunea lor pentru ce fac și forţa de a continua, indiferent de proba la care au participat și dificultăţile prin care au trecut.

Patinatorul american Jeremy Abbott ne-a dat o lecţie importantă de curaj și perseverenţă după ce a căzut pe gheaţă într-un mod brutal în timpul programului scurt. Într-un filmuleţ postat de CBS Sport, care surprinde căzătura sportivului, se poate vedea cum acesta și-a pierdut echilibrul și a ratat aterizarea la sol după executarea unei mișcări dificile. În urma căzăturii, el a alunecat, ajungând să se izbească de panourile de pe marginea ringului de patinaj. În urma impactului, el a rămas întins pe gheaţă, ţinându-și mâinile strânse în dreptul șoldului drept. Însă, spre surprinderea publicului, Abbott s-a ridicat și, încurajat de aplauzele mulţimii, el și-a continuat programul artistic. „În momentul în care m-am ridicat iar publicul a început să ţipe, a trebuit să termin”, a declarat patinatorul pentru NBC.

La numai 15 ani, rusoaica Yulia Lipnitskaya a cucerit o lume întreagă printr-un program artistic de patinaj îndrăzneţ și extrem de dificil, executat impecabil. După ce a cucerit aurul la proba pe echipe la patinaj artistic, ea a devenit cea mai tânără campioană a Rusiei la olimpiadă, scrie Russia Today. Deși în cadrul uneia dintre probe Lipnitskaya a căzut după efectuarea unei mișcări dificile, ea s-a ridicat imediat, continuându-și programul cu aceeași graţie.

Un alt moment emoţionant, care ne servește o lecţie preţioasă, este dovada de prietenie și sprijin oferită de una dintre echipele participante la proba de schi, rivalilor săi. Echipa Rusiei le-a împrumutat germanilor echipamentul necesar pentru a se antrena, după ce aceștia din urmă au întâmpinat probleme cu propriile echipamente, scrie Russia Today. „Eu și toţi cei din echipa noastră nu am mai trecut până acum printr-o situaţie atât de specială, așa un tip de fair-play. Prietenii ruși ne-au oferit toată încrederea lor. Ne-au dat cheia, așa că echipa noastră și-a putut pregăti noaptea trecută schiurile”, a declarat Alphonse Hermann, președintele Uniunii Olimpice Sportive Germane. Se pare că echipa Germaniei a cerut anterior ajutorul Elveţiei și Austriei, care au refuzat să le acorde sprijin.

Ai curaj! Îndrăznește! Inspiră!

A participa poate valora mai mult decât a câștiga, înseamnă să ai curajul să rupi barierele existente, să îţi urmezi visurile și să îi inspiri pe ceilalţi să facă același lucru. Iar la Olimpiada de la Soci am fost martorii unei premiere mondiale. Sarah Hendrickson a devenit prima femeie care participă la săriturile pe schiuri de la trambulină din istoria Jocurilor Olimpice, scrie Huffington Post. „Nu am obţinut rezultatele pe care le doream, dar am avut privilegiul de a fi o parte din acest lucru. Adică să fiu considerată un pionier este o nebunie la vârsta de 19 ani”, a declarat sportiva.

Proba săriturilor cu schiurile de pe trambulină a fost aprobată în anul 2011 și introdusă anul acesta în cadrul Olimpiadei de Iarnă. Iniţiativa a venit în urma unui proces intentat în 2008 de două dintre actualele coechipiere ale lui Hendrickson, Jessica Jerome și Lindsey Van.

O mulţime de alte momente la care am asistat în cele două săptămâni în care s-au desfășurat probele Jocurilor Olimpice ne-au învăţat multe alte lecţii de la cei care, prin talentul, munca și ambiţia lor, au ajuns să își reprezinte ţara la una dintre cele mai importante competiţii la nivel mondial. Sportivii ne-au demonstrat puterea fără margini a unei echipe unite, curajul de a se implica într-o cursă indiferent de obstacolele care le stau în cale sau o lecţie despre echilibru și apreciere între rivali chiar și în contextul unei competiţii.