Limbajul „tăcut” al articolelor vestimentare

9385

De la haine, la accesorii, întreaga ţinută pe care ne-o alegem vorbeşte despre noi. Ea îi ajută pe ceilalţi să îşi formeze prima impresie despre noi, devenind pentru noi o „a doua piele", aşa cum scrie Adina Nanu în cartea sa „Vezi? Comunicarea prin imagine".

Obiectele vestimentare au limbajul lor aparte, transmiţând informaţii despre noi chiar înainte de a vorbi sau de a ne afla în apropierea imediată a interlocutorului. De exemplu, o pereche de blugi şi un tricou, o ţinută lejeră, denotă o atitudine tinerească, relaxată. În contrast, clasicul costum format dintr-un sacou şi pantaloni sau fustă, împreună cu o cămaşă şi o pereche de pantofi eleganţi sunt elemente combinate de o persoană care doreşte să emane încredere şi să câştige respectul celor din jur prin profesionalism. Uniformele specifice transmit şi mai multă informaţie despre cei care le poartă, despre statutul lor, fiind încărcate cu simboluri de putere socială, ca de exemplu uniforma medicilor, poliţiştilor, militarilor, pompierilor, ş.a.m.d..

Diversele articole vestimentare pot fi specifice zonelor geografice şi condiţiilor climaterice, cum este, de exemplu, cazul hainelor din zonele cu temperaturi ridicate, care se rmarcă prin lejeritate şi culori predominant deschise, ori zonele arctice, unde hainele sunt groase, adaptate temperaturilor foarte scăzute. De asemenea, cultura popoarelor dictează stilul vestimentar abordat. Distingem, de pildă, diferenţe la nivelul veşmintelor popoarelor arabe, în raport cu portul popular tradiţional românesc. Mai mult, anumite elemente vestimentare pot sugera apartenenţa religioasă a unei persoane. De exemplu, musulmanii sunt uşor de recunoscut datorită veşmintelor tradiţionale precum hijab (un văl care acoperă părul), niqab (vălul care acoperă faţa, lăsând la vedere doar ochii) sau jilbab (un palton lung până în pământ).

De asemenea, fanii unei echipe de fotbal îmbracă tricouri cu însemnele acesteia, pentru a se distinge de fanii echipelor rivale, dar şi pentru a se identifica cu grupul susţinătorilor echipei preferate. În acelaşi scop, adepţii unor stiluri muzicale sau a unor formaţii se vor îmbrăca astfel încât să transmită mesaje care să evidenţieze preferinţele lor muzicale. De exemplu, ţinuta unui fan al curentului rap adoptă un stil diferit faţă de fanii curentului rock sau ai muzicii electronice.

Prima impresie pe care o lăsăm celorlalţi se contruieşte în primele 20 de secunde de relaţionare, iar unul din elementele de bază care contribuie la acest proces este vestimentaţia pe care o adoptăm, pentru că aceasta este unul dintre primele lucruri pe care le poţi observa la cineva. În unele situaţii, aceste secunde, în care ceilalţi îşi formează imaginea despre noi, devin cruciale, ca de exemplu la un interviu de angajare, într-o negociere, în vânzări, la o întâlnire importantă cu o persoană pe care vrem să o impresionăm, iar lista poate continua.

În articolul „Ce înseamnă cu adevărat să te îmbraci pentru sucess” (What it really means to dress for success), din revista Forbes, Carol Kinsey Goman, consultant în limbajul corpului şi leadership, oferă exemplul lui Joyce, prietena ei care este antreprenor şi care, în orice situaţie s-ar afla, nu renunţă la costumul de business şi la tocuri. De ce? Aşa cum afirmă chiar Joyce, niciodată nu ştii cu cine te vei întâlni, aşa că ar trebui să arăţi întotdeauna impecabil.

Modul în care te îmbraci într-o anume situaţie arată şi respectul pe care îl acorzi celor cu care te întâlneşti. Este în regulă să adopţi un stil vestimentar lejer atunci când ieşi în oraş cu prietenii, la un ceai sau la o cafea.Cu toate acestea, în cazul unor evenimente legate de cariera ta profesională, este important să adopţi un stil mai sobru, mai conservator, pentru ca mesajele pe care le transmiţi despre tine să te recomande drept o persoană de încredere, profesionistă.

Mai mult, manageri cu experienţă recomandă ca atunci când îţi hotărăşti ţinuta, să optezi pentru un stil în ton cu poziţia profesională la care aspiri, nu în ton cu actuala ta poziţie. Acest lucru are efecte asupra ta şi asupra imaginii tale despre tine, dar şi asupra modului în care cei din jurul tău te percep.

În concluzie, vestimentaţia vorbeşte despre personalitatea noastră, despre cine suntem sau cine ne-am dori să fim şi joacă un rol important în crearea primei impresii. De multe ori nu suntem conştienţi de mesajele pe care stilul nostru vestimentar le transmite, motiv pentru care o analiză a modului în care ne îmbrăcăm este necesară pentru a obţine rezultate pozitive în viaţa personală şi profesională.