Cât te costă nopţile fără somn

2054

În încercarea de a învăţa pentru examenul din ziua următoare, de a pregăti un proiect important pentru serviciu sau de a rezolva activităţi de care nu ai avut timp pe parcursul zilei, ajungi să îţi pierzi întreaga noapte. Află care sunt costurile acestui obicei negativ.

Nopţile nedormite îţi scad și capacitatea de memorare. Privarea de somn îţi afectează anumite funcţii ale creierului, alterându-ţi capacitatea de atenţie, dar și abilităţile de raţionament, punctează jurnalistul Steven Holbrook într-un articol pentru US News.

Nopţile pe care le petreci treaz îţi cresc riscul de a suferi un accident vascular cerebral mai târziu în viaţă. Chiar dacă starea de sănătate este foate bună, șansele de a experimenta un astfel de episod cresc de patru ori în cazul adulţilor care se odihnesc mai puţin de șase ore pe noapte, potrivit Societăţilor Profesionale Asociate pentru Somn.

Riscul de a crește în greutate este mărit de nopţile pe care nu le petreci dormind. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve din Cleaveland a arătat că femeile care au dormit mai puţin de cinci ore pe noapte aveau cu 32% mai multe șanse de a câștiga în greutate chiar și 14 kilograme, spre deosebire de cele care dormeau șapte ore pe noapte, arată Science Daily. În plus, acestea erau expuse și unui risc cu 16 procente mai mare de a deveni obeze în următorii 16 ani (perioada de desfășurare a studiului).

Odată cu privarea de somn, crește și riscul dezvoltării diabetului de tip 2. Un studiu publicat în Brazilian Journal of Medical and Biological Research arată că nopţile nedormite pot cauza probleme metabolismului glucozei, dar și producţia alterată de adipokine, lucru care poate conduce la dezvoltarea rezistenţei la insulină.

Pe de altă parte, nopţile pierdute pot conduce la o stare de scurtă durată de euforie. Un experiment al cercetătorilor de la Universitatea din California, Berkley și Harvard Medical School a arătat că subiecţii care nu au dormit cu o noapte în urmă au înregistrat o creștere a nivelului dopaminei. Cu toate acestea, efectul euforiei cauzate de privarea de somn poate conduce la un comportament riscant, precum probleme de judecată, dependenţă sau luarea unor decizii pripite din cauza stării de optimism experimentate, avertizează experţii.