Mai există viaţă după sclavia sexuală?

779

Au scăpat din ghearele sclaviei sexuale, iar viaţa le-a mai dat o șansă, dar coșmarul lor nu se oprește aici. Victimele traficului de carne vie care scapă din mâinile „călăilor" se confruntă cu traume psihologice, emoţionale și fizice majore și, deseori, cu prejudecăţile societăţii. Uneori trecutul sumbru le marchează întreaga existenţă.

Chiar în acest moment, peste 20 de milioane de persoane sunt victime ale sclaviei moderne, iar dintre acestea, în jur de 4,5 milioane sunt exploatate sexual, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Muncii în 2012, notează organizaţia pentru combatere a traficului și exploatării copiilor, Love146. Ţara noastră a ajuns să fie principala sursă de sclavie modernă în Uniunea Europeană, unde 4 din 5 prostituate sunt românce, arată un raport al Comisiei Europene.

Torturile la care sunt supuse aceste persoane sunt greu de imaginat, bătaia, arderea, biciuirea, tăierea sau înfometarea fiind la ordinea zilei, atrage atenţia campania The NO Project, pentru conștientizarea fenomenului de trafic de persoane. Într-un videoclip realizat de Love146, una dintre victimele sclaviei sexuale mărturisea detalii cutremurătoare legate de coșmarul pe care l-a trăit în timpul în care a fost obligată să își vândă trupul: „Atunci când luam clienţi, nu mă gândeam decât la mâncat. Chiar dacă eram rușinată de ceea ce făceam, o făceam pentru a trăi”. La numai 8 ani, fetele erau forţate să întreţină relaţii sexuale și să îndeplinească orice fantezie sexuală chiar și de 8-10 ori pe zi.

Coșmarul victimelor traficului de carne vie nu se oprește însă odată cu evadarea de lângă cei care le obligă să facă sex pe bani și le maltratează. Pe lângă pericolul abuzului de droguri și alcool, depresie, anxietate, umilire frecventă, scăderea stimei de sine, traume emoţionale sau învinovăţire, există riscul sarcinilor nedorite, ale contactării bolilor cu transmitere sexuală, complicaţii privind sănătatea, dezvoltarea de probleme psihice și uneori apariţia tendinţei de a-și face rău sau dorinţa de a-și pune capăt vieţii, avertizează Love146.

Serey este una dintre victimele traficului de carne vie. La numai 6-7 ani, ea a ajuns să se prostitueze, după ce o femeie i-a promis că îi va oferi o slujbă pentru a-și ajuta modesta familie. De fapt, ea a fost păcălită și a ajuns să întreţină relaţii sexuale pe bani timp de câteva luni. Din fericire a fost salvată, însă drumul ei spre recuperare nu a fost ușor. La început, când a fost adusă la adăpost, plângea în continuu, își amintește dr. Gundelina Velazco, directorul departamentului de îngrijire de la Love146. Încetul cu încetul a început însă să își revină și să se implice în diverse activităţi. La numai doi ani de la eliberarea ei, s-a căsătorit cu bărbatul pe care îl iubește.

Însă nu toate victimele sclaviei sexuale reușesc să se elibereze de povara traumelor trăite cât timp au fost obligate să se prostitueze. Dr. Velazco povestește despre cazul unei alte tinere care a încercat să se sinucidă. O altă victimă povestește cum experienţa cutremurătoare a determinat-o să se automutileze.

Adesea, victimele traficului de carne vie se transformă în infractori. Este și cazul Barbarei Amaya, scriitoare, avocat și speaker, care mărturisește pe blogul ei ororile prin care a trecut în timpul anilor în care a fost obligată să se prostitueze. Pe lângă traumele fizice și psihice, aceasta a fost arestată de nenumărate ori și închisă pentru prostituţie. Toate aceste condamnări au fost însemnate în cazierul ei. Acest lucru micșorează oportunităţile victimelor în găsirea unui loc de muncă bun și îngreunează reintegrarea în societate și scad șansele la o viaţă normală.

Anumite orașe din SUA, de exemplu, au adoptat măsuri legislative care oferă posibilitatea ștergerii informaţiilor legate de condamnările pentru prostituţie din cazier, ca de exemplu în New York, Washington, Illinois, Nevada, Hawaii, Vermont sau Maryland, informează Human Trafficking Search. Cu toate acestea, adesea prostituatele sunt sancţionate și pentru posesie de droguri, iar aceste însemnări nu sunt șterse din cazier.

Când vine vorba de copii, recuperarea lor este extrem de dificilă, punctează Psychology Today. Timpul petrecut în sclavie sexuală îi învaţă pe micuţi „cum să supravieţuiască prin negarea propriilor nevoi, în timp ce satisfac dorinţele bolnave ale altora”, avertizează Gina Simmons, specialist în consiliere. Un timp scurt petrecut prostituându-se și existenţa relaţiilor emoţionale sănătoase oferă mai multe șanse de recuperare, punctează experta.

Odată eliberaţi din ghearele sclaviei sexuale, tinerii și copiii au mare nevoie de un adăpost stabil în care să trăiască și de îngrijire din partea unui personal specializat și înzestrat cu răbdarea necesară pentru a-i ajuta să se recupereze și să facă faţă mai ușor tranziţiei, subliniază organizaţia Ark of Hope for Children. Ei au nevoie atât de îngrijire medicală, psihologică și educaţională, dar și de asistenţă legală.