Mânia, cea mai răspândită emoţie pe internet

74

Cea mai răspândită emoţie în interacţiunile sociale pe internet este mânia, după cum relevă un studiu de amploare efectuat în China.

Cercetătorii de la Universitatea Beihang (China) au analizat timp de şase luni peste 70 de milioane de interacţiuni de pe site-ul de socializare Weibo (asemănător reţelei Twitter), pe care ulterior le-au clasificat în funcţie de emoţiile pe care le provocau. Între aceste categorii se află bucuria, mânia, tristeţea şi dezgustul.

Cea mai frecventă emoţie a fost mânia, al cărei efect a fost atât de puternic încât a reuşit să influenţeze starea emoţională a utilizatorilor la distanţă de trei persoane de cea care a postat respectivul mesaj.

Concluziile, care pot explica starea de nemulţumire şi frustrare din China, nu se aplică însă exclusiv acestei ţări. Studii anterioare afirmaseră că oamenilor le este mai uşor să manifeste mânie pe internet decât în persoană. De aceea, cercetătorii spun că acesta este un motiv foarte bun pentru a ne reexamina obiceiurile online şi de a lua decizia de a posta mesaje care să ajute şi să încurajeze, în loc să creeze tensiuni.