Mai mult decât o simplă statistică: drama ”copiilor care așteaptă copii”

24

Probabil că și ELE au auzit sau au citit despre aceste situaţii, ori chiar au cunoscut personal unele cazuri, dar s-au convins că LOR nu li se poate întâmpla niciodată. Realitatea arată însă că nu puţine dintre ADOLESCENTE au ajuns să trăiască pe propria piele ce înseamnă drama "copiilor care așteaptă copii."

Implicaţiile pe care o sarcină la o persoană minoră le poate avea sunt covârșitoare, afectând atât traseul existenţial al adolescentelor în cauză, cât și familiile lor, comunitatea de apartenenţă și, în cele din urmă, întreaga societate. O societate care, cu siguranţă, nu trebuie să rămână indiferentă în faţa unei asemenea realităţi, în special atunci când ea personifică nu o singură viaţă, ci vieţile a mii de tinere anual.

Din păcate, în acest scenariu deloc fericit se înscrie și România, unde, numai în perioada ianuarie 2012 – martie 2013, au rămas însărcinate 16.101 tinere care aveau până în 19 ani, 10.224 dintre acestea făcând întrerupere de sarcină, opţiune ce clarifică, cu siguranţă, dacă respectivele sarcini au fost sau nu dorite și planificate.

Din totalul menţionat, 849 de fete aparţin categoriei de vârstă 11 – 14 ani, după cum indică datele oficiale publicate de agenţia Mediafax, iar 596 dintre acestea au recurs la avort.

Cele mai multe minore sub 15 ani, care au rămas însărcinate în primul trimestru din acest an, au fost înregistrate în judeţele: Vaslui, Iași, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Mureș și Sibiu.

În ceea ce privește zonele cu cel mai ridicat procent al întreruperilor de sarcină înregistrat în 2013 pentru categoria de vârstă 10 – 14 ani, acestea sunt: București, Brăila, Harghita, Teleorman, Bihor și Cluj.

Statistici similare continuă în registru crescând și dezvăluie o realitate care, deși nu ne lovește direct, își lasă amprenta negativă asupra lumii în care trăim, determinându-ne poate să ne întrebăm dacă este sau nu ceva de făcut.