Lovitul mingii cu capul este periculos pentru creier

262

Jucătorii de fotbal care lovesc frecvent mingea cu capul prezintă anomalii ale creierului asemănătoare cu cele ale pacienţilor cu comoţii cerebrale, au observat cercetătorii americani, notează Science Daily.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din cadrul Universităţii Yeshiva (SUA) au folosit tehnica DTI (Diffusion Tensor Imaging) în analizarea unui eşantion de 37 de participanţi adulţi, cu vârsta medie de 31 de ani, jucători amatori de fotbal încă din copilărie. Voluntarii au declarat că au jucat fotbal, în medie, 22 de ani, pe parcursul vieţii şi 10 luni, în medie, în anul anterior studiului. Participanţii au fost apoi clasaţi în funcţie de frecvenţa cu care loveau mingea cu capul. Aceştia au fost supuşi apoi unei testări a funcţiei cognitive şi unei scanări a creierului folosind tehnica DTI. Apoi, imaginile rezultate ale celor aflaţi în topul jucătorilor care lovesc mingea cu capul frecvent au fost comparate cu restul scanărilor obţinute de la voluntari.

Dr. Michael L. Lipton, de la Colegiul de Medicină A. Einstein a declarat că jucătorii care loveau frecvent mingea cu capul „prezentau anormalităţi la nivelul materiei albe a creierului similare cu cele ale pacienţilor cu comoţii cerebrale". De asemenea, cei care loveau mingea cu capul de aproximativ 1.800 de ori pe an aveau probleme de memorie mai mari decât jucătorii care foloseau această tehnică mai rar.

Un jucător de fotbal loveşte mingea cu capul, în medie, de 12 ori. În timpul jocului, mingiile pot atinge viteze extrem de mari, chiar şi de 80 de kilometri pe oră. Numărul de lovituri a mingei cu capul se măreşte semnificativ în timpul antrenamentelor, chiar şi de peste 30 de ori. Dr. Lipton notează că „repetarea loviturilor cu capul poate declanşa o cascadă de efecte care, în timp, conduc la degenerarea celulelor creierului".