România Liberală şi BOR reacţionează la actuala formă a Constituţiei

60

Atât Iniţiativa România Liberală, cât şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi-au exprimat ieri nemulţumirea cu privire la actuala formă a Constituţiei, care lăsa deschisă poarta pentru căsătoriile homosexuale.

Pe de o parte, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a declarat îngrijorat de respingerea amendamentului referitor la căsătorie. „Ne declarăm îngrijoraţi de respingerea unei astfel de clarificări, absolut necesare în contextul lumii de azi, cu atât mai mult cu cât, anterior, aceeaşi membri votaseră pentru o astfel de definiţie. Acceptând actuala formulă din Constituţie, aceasta ar putea deschide perspectiva legiferării «căsătoriilor» între persoanele de acelaşi sex. Noţiunea de «soţi», care apare acum în definirea constituţională a căsătoriei, lasă deschisă, din păcate, această posibilitate", se arată în comunicatul semnat de cei cinci membri ai Sinodului metropolitan, cea mai importantă structură din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

În plus, membrii Sinodului au subliniat că neclarificarea statutului familiei ar fi „o greşeală fără precedent şi ne-ar plasa pe o direcţie ce afectează demnitatea umană şi nu are nimic moral şi sfânt", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, Iniţiativa România Liberală şi-a exprimat protestul ferm faţă de respingerea amendamentului menit să instituie protejarea familiei tradiţionale. „Facem apel la foştii noştri colegi parlamentari PNL să refuze intrarea în jocul politicianist al lui Crin Antonescu şi să voteze amendamentul care protejează, prin Constituţie, familia tradiţională, atunci când raportul de revizuire va fi dezbătut de plenul Parlamentului", se arată în comunicatul Iniţiativei România Liberală (IRL) remis, miercuri, agenţiei Mediafax.

Marţi, Comisia responsabilă de revizuirea Constituţiei a revenit asupra amendamentului privitor la instituţia căsătoriei, respingând înlocuirea expresiei „doi soţi" cu cea de „bărbat şi femeie".