Actualitatea de marţi, 18 februarie

14

Rusia oferă ajutor de 2 miliarde de dolari Ucrainei * Se redeschid discuţiile în ceea ce privește programul nuclear iranian * Biserica Anglicană se pregătește de acceptarea femeilor ca episcopi * Danemarca interzice sacrificarea animalelor ca ritual religios.

Autorităţile de la Moscova au promis Ucrainei în luna decembrie 15 miliarde de dolari ca ajutor, dar au fost transferate până acum doar 3 miliarde, conform BBC. Restul banilor vor fi daţi cu condiţia ca Ucraina să aleagă un nou guvern, unul cu care rușii să fie de acord. 

Președintele Yanukovich va numi cel mai probabil un nou prim-ministru în câteva zile, ameninţat de îngheţarea transferului de 2 miliarde de dolari. Îl presează situaţia economică a Ucrainei, care este din ce în ce mai precară, din cauza retragerii finanţărilor externe. O altă cauză este grivna, moneda naţională, care s-a devalorizat, iar rezervele în valută ale statului au fost folosite pentru stabilizarea ei. Uniunea Europeană menţine „ușa deschisă", dar nu are niciun ajutor de dat când economia Ucrainei e pe marginea prăpastiei, a declarat Helmut Scholz, membru al Parlamentului European. Ceea ce va lăsa cel mai probabil efortul ucrainienilor de a se distanţa de ruși inutil.

Nici eforturile marilor puteri de a determina Iranul să renunţe la programul nuclear nu au succes, iar ameninţarea unei bombe atomice planează încă. În cele patru luni de la acord, „Iranul a dat nimic, sau aproape nimic. Dar a primit foarte mult în schimb", a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Iranul a adus schimbări minime, susţinând că toate procesele de îmbogăţire a uraniului sunt în scopuri pașnice. A primit în schimb o scădere a sancţiunilor și o relansare a relaţiilor comerciale.

Cât despre rezultatul discuţiilor de la Viena, se știe deja că nu vor avea prea mare succes, mai ales după ce președintele Iranului, Hassan Rouhani, a precizat săptămâna trecută că în ţara sa va fi susţinută pentru totdeauna cercetarea și dezvoltarea atomică în scopuri pașnice, relatează Jerusalem Post.

Discuţii au loc și în Biserica Anglicană, care vrea să le dea femeilor dreptul de a deveni episcopi. Săptămâna trecută arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a vorbit în cadrul Sinodului General de la Londra despre îndepărtarea fricilor și despre hirotonirea femeilor ca episcopi. În acest sens, o perioadă de șase luni vor avea loc discuţii și consfătuiri în cadrul diocezelor, pentru a se ajunge la o concluzie. Zilele acestea au apărut deja nume ale celor care ar putea deveni primele femei episcop, în topul cărora se remarcă Vivienne Faull, despre care se crede că ar fi devenit de multă vreme episcop, dacă nu ar fi fost discriminată pentru că este femeie, notează The Guardian.

Despre discriminări au vorbit și liderii musulmani și mozaici din Danemarca, unde a fost interzisă sacrificarea animalelor pentru ritualuri religioase. Danemarca se alătură Norvegiei, Poloniei, Suediei și Elveţiei în acest demers, deși prevederile Uniunii Europene permit sacrificarea fără anestezic, cu condiţia ca animalele să fie asomate înainte. Autorităţile au motivat decizia de a interzice aceste practici menţionând că „drepturile animalelor sunt mai importante decât religia".