Maşinăriile care înlocuiesc oamenii la locul de muncă

149

Pentru a înţelege impactul tehnologiei asupra pieţei de muncă, Associated Press a analizat datele din 20 de ţări, a intervievat economişti, experţi în tehnologie, producători de roboţi şi dezvoltatori de software, directori de companii şi angajaţi care concurează cu maşinării inteligente.

Ceea ce au aflat este că aproape toate slujbele care dispar sunt în industriile care formează scheletul clasei de mijloc în ţările dezvoltate din Europa, America de Nord şi Asia.

În Statele Unite, jumătate dintre cele 7,9 milioane de locuri de muncă pierdute în ultimii ani de criză plăteau salarii medii, iar situaţia este şi mai proastă în 17 ţări europene care folosesc moneda euro. Un total de 7,6 milioane de locuri de muncă cu salarii medii au dispărut în aceste ţări, din ianuarie 2008, până în iunie 2012.Acestea sunt înlocuite în cele mai multe cazuri de către maşinării, calculatoare şi programe care pot să facă aceeaşi muncă, mai bine şi mai ieftin. Avansul tehnologic creează produse şi servicii care nu demult erau greu de imaginat.

În Statele Unite, mai mult de 1,1 milioane de secretare au dispărut de pe piaţa de muncă între 2000 şi 2010, fiind înlocuite de programe avansate care le permiteau şefilor să îşi administreze mult mai uşor treburile. Tot în aceeaşi perioadă numărul de operatori call-center a scăzut cu 64%, a dactilografilor cu 63%, a agenţilor de turism cu 46% şi a bibliotecarilor cu 26%.

În Europa, două treimi din cele 7,6 milioane de locuri de muncă care au dispărut sunt victime ale tehnologiei, estimează economistul Maarten Goos de la Universitatea Leuven din Belgia. Este adevărat că tehnologia creează la rândul ei locuri de muncă, dar nici pe departe la rata cu care le distruge.