Măsoară-ţi dorinţa de a impresiona prietenii pe reţelele sociale

586

Pentru cei care vor să afle răspunsul, Axe şi agenţia Barton F. Graf 9000 au creat un site în care oricine îşi poate măsura „efortul social” de a-și impresiona pe prietenii de pe reţelele sociale.

Această aplicaţie foloseşte nişte algoritmi care analizează activitatea pe cele trei reţele de socializare, Facebook, Twitter şi Instagram şi care îţi spune cât de dependent eşti de ele şi de nevoia de a-ţi impresiona prietenii. De asemenea, poţi compara rezultatele tale cu cele ale prietenilor tăi, notează businessinsider.com.

Ideea de a crea o astfel de aplicaţie vine din dorinţa tot mai mare, de care sigur te-ai lovit dacă folosești reţelele sociale, de a impresiona. Astfel, multe persoane consumă timp pentru a deveni mai interesante în ochii celorlalţi prin ceea ce postează.

Reţelele sociale pot fi însă o sabie cu două tăişuri, atunci când nu luăm în calcul şi responsabilitatea şi consecinţele care pot deriva dintr-o folosire excesivă. În mod evident, pe de-o parte, acestea oferă beneficii, dar pe de altă parte, pot afecta relaţiile cu cei din jur şi dezvoltarea propriei persoane.

Cei care devin dependenţi de Facebook, spre exemplu, nu mai conştientizează cât de mult timp petrec în compania reţelelor de socializare şi uită că mai sunt şi alte căi de comunicare cu prietenii. Mai mult decât atât, aceste persoane pot suferi tulburări emoţionale, deoarece tind să monitorizeze viaţa altora care, de cele mai multe ori, li se pare mult mai interesantă decât a lor. Academia Americană de Pediatrie descrie un nou fenomen, numit „depresia Facebook”, care apare la cei care petrec mult timp pe site-urile de socializare.

Reţele sociale, folosite în exces, pot afecta şi aptitudinile nonverbale, mai ales în cazul copiilor şi al adolescenţilor, deoarece ei nu au un contact vizual în timpul unei conversaţii în mediul virtual şi nu pot coordona limbajul verbal cu cel nonverbal. De asemenea, folosirea excesiva mai poate provoca: frustrări, atunci când trece un anumit timp (perceput ca fiind prea lung) pentru a folosi reţelele sociale; scăderea capacităţii de concentrare; scăderea stimei de sine, în cazul în care postările persoanei respective nu sunt citite sau nu sunt apreciate; deconectare de lumea reală; degradarea relaţiilor cu cei din lumea reală; izolare socială şi altele.

„Ca orice alt lucru în viaţă, prea mult timp petrecut pe Facebook – sau pe Internet, în general – poate fi dăunator”, spunea John Campbell, profesor asistent de știintele comunicării la Universitatea din Michigan. „În majoritatea cazurilor, depresia şi singurătatea apar la cei care utilizează Internetul în exces şi care permit ca timpul petrecut online să le afecteze legăturile din viaţa reală”, a mai adaugat acesta.