Facebook, următorul Big Brother?

1721

Viitorul update al aplicaţiei Facebook promite să ducă experienţa de împărtășire a informaţiilor cu prietenii la un nivel superior. În același timp însă, a stârnit un val de nemulţumiri din cauza suspiciunilor că ar putea transforma telefonul mobil într-un fel de spion pentru „fratele mai mare”.

Cu noua funcţionalitate, aplicaţia mobilă pentru Facebook va putea asculta sunetele ambientale prin intermediul microfonului cu care este dotat smartphone-ul. Astfel, în momentul în care utilizatorul își actualizează statusul pe reţeaua socială, aplicaţia va putea identifica melodiile, filmele sau emisiunile TV la care acesta se uită. Odată identificat materialul, acesta poate fi inclus în status.

Însă reprezentaţii Facebook punctează că utilizatorul poate activa și dezactiva oricând noua funcţionalitate. De asemenea, în cazul în care este activă, utilizatorul poate alege dacă va publica sau nu informaţia legată de ceea ce privește sau ascultă, dar și cu cine dorește să împărtășească informaţia.

Cât de periculos este viitorul update Facebook?

Anunţul legat de noua schimbare a stârnit o serie de speculaţii și scenarii cu privire la modul periculos în care noua funcţie ar putea fi folosită de Facebook. Unul dintre motivele de îngrijorare este faptul că ar putea fi utilizată în scopul spionării conversaţiilor utilizatorilor.

„Facebook spune că funcţia va fi folosită pentru lucruri inofensive, precum identificarea melodiei sau a emisiunii TV care se aude pe fundal, dar prin utilizarea microfonului telefonului de fiecare dată când îţi actualizezi statusul, are posibilitatea de a asculta totul. Această mișcare nu e numai înfiorătoare, ci și o ameninţare majoră la intimitatea noastră”, scriu reprezentanţii organizaţiei Some Of Us, care militează pentru „o economie globală mai bună”.

Deciși să convingă compania Facebook să nu implementeze noua funcţie, membrii organizaţiei au iniţiat și o petiţie semnată de aproape 500.000 de persoane. Părerea lor este că „Facebook acţionează în interesul propriului cont bancar, nu al utilizatorilor. S-a mers prea departe – trebuie să punem punct aici.”

Ce spun reprezentanţii Facebook?

La scurt timp după publicarea anunţului legat de noul update al aplicaţiei sale, Facebook a actualizat mesajul cu o serie de răspunsuri la „întrebări recente bazate pe câteva neînţelegeri legate de cum funcţionează produsul”.

Unul dintre răspunsuri se referă la îngrijorarea cu privire la încălcarea intimităţii prin ascultarea conversaţiilor private folosind microfonul telefonului: „Nu, indiferent de cât de interesantă este conversaţia ta, funcţia nu păstrează sunetele sau înregistrările. Facebook nu ascultă sau înregistrează conversaţiile tale”, scriu reprezentanţii Facebook.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al companiei, Momo Zhao, a explicat și modul în care sunt prelucrate sunetele receptate prin intermediul noii funcţii. „Transformăm materialele audio receptate într-un cod – codul nu poate fi transformat înapoi în format audio – apoi îl potrivim pe baza unei baze de date cu coduri”, citează Forbes.

Totodată, Facebook a negat faptul că aplicaţia poate asculta continuu tot ceea ce se aude în jurul utilizatorului. Este menţionat faptul că microfonul va fi folosit circa 15 secunde și numai în momentul în care utilizatorul își actualizează statusul, dacă are funcţia pornită.

Ar trebui să avem încredere în Facebook?

Deși Facebook a specificat că nu va stoca materialele audio receptate, se pare că intenţionează să „arhiveze datele spicuite”, au recunoscut reprezentanţii companiei pentru publicaţia International Business Times. Cu toate acestea, datele colectate și arhivate vor fi anonime, neatribuite utilizatorului. „Dacă potrivirea (dintre sunetul receptat și baza de date cu care este comparat) este realizată cu succes, datele sunt salvate, dar toate datele sunt anonime și agregate”, susţine Zhao.

Există însă posibilitatea ca sunetele receptate să nu își găsească un echivalent în baza de date, iar astfel, potrivirea să nu se realizeze cu succes. În acest caz, ce se întâmplă? „Facebook a refuzat să spună dacă va colecta datele atunci când nu este realizată potrivirea cu sunetele captate”, scriu jurnaliștii de la International Business Times.

De altfel, un alt scandal care pune la îndoială credibilitatea Facebook este legat de colaborarea companiei cu Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA. The Guardian publica anul trecut un document secret care arăta că mai mulţi giganţi din industria IT, inclusiv Facebook, Apple sau Google, au oferit NSA acces la informaţiile utilizatorilor prin intermediul programului PRISM.

La scurt timp, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a negat printr-un status publicat pe contul său de pe reţeaua socială, informaţiile apărute atunci în presă, pe care le-a numit „scandaloase”.  În postarea sa, el menţiona că „nu am auzit de PRISM înainte de ieri”. Cu toate acestea, recent, consilierul general al NSA, Rajesh De, a declarat că firmele IT știau despre existenţa PRISM și au participat la colectarea de date prin acest program, scrie Huffington Post.

Revenind la viitoarea funcţie a aplicaţiei mobile Facebook, reprezentanţii companiei au anunţat că aceasta va fi valabilă „în următoarele săptămâni” pentru utilizatorii de Android și iOS din Statele Unite. Dacă implementarea se va extinde dincolo de graniţele SUA, aplicaţia va putea aduna sunetele pe care le aud până la 1,2 miliarde de utilizatori ai reţelei sociale.

Jurnaliștii International Business Times punctau că aceste informaţii ar putea reprezenta „un adevărat tezaur” pentru agenţiile de publicitate care își pot cunoaște astfel mult mai bine publicul ţintă. Cu toate acestea, în prezent nu se cunoaște ceea ce va face Facebook cu datele colectate și arhivate, întrucât compania nu a răspuns acestei întrebări.