Mediul online, preferat de narcisiști

233

Studiile au arătat că reţelele sociale şi mediul online sunt unele dintre cele mai prielnice câmpuri de acţiune pentru narcisişti.

Studiile au arătat că reţelele sociale şi mediul online sunt unele dintre cele mai prielnice câmpuri de acţiune pentru narcisişti.

 Narcisiştii preferă, în general, relaţiile superficiale în care ei sunt centrul atenţiei şi în care îşi pot hrăni cel mai bine eul. Internetul este unul dintre mediile potrivite pentru aşa ceva, deoarece oferă în mod potenţial un public vast în faţa căruia narcisistul îşi poată etala personalitatea, notează theatlantic.com .

În anul 1987, psihologii Hazel Markus şi Paula Nurius au spus că o persoană are două identităţi: identitatea prezentă şi identitatea posibilă. Mediul online îi permite unei persoane să se afişeze cu identitatea posibilă, cea cu care şi-ar dori să fie cunoscută.

Studiile realizate în anul 2010 pe această temă, au demonstrat că, în cazul persoanelor narcisiste, identitatea care predomină în mediul online şi în reţelele sociale este cea posibilă, deoarece îi oferă individului posibilitatea de a ascunde adevăratul eu şi de a-l expune pe cel pe care şi-l doreşte. Studiul a relevat, de asemenea, faptul că persoanele narcisiste sunt cele mai active pe Facebook sau Twitter, spre exemplu. Nu toţi cei care folosesc aceste reţele, pentru a sta în legătură cu prietenii, pentru a posta tot felul de informaţii sau pur şi simplu pentru a pierde timpul sunt narcisişti; ceea ce îi deosebeşte pe aceştia de restul este motivul pentru care se comportă într-un anumit fel sau postează anumite lucruri.

Un studiu recent, publicat în Computers in Human Behavior, a arătat cum şi de ce folosesc narcisiştii reţelele sociale. Cercetătorii au observat cât de des foloseau Facebook şi Twitter şi motivele pentru care făceau acest lucru. Aceştia au constatat că Twitter se află într-o strânsă legătură cu narcisismul, deşi există diferenţe între generaţii; narcisiştii mai în vârstă preferă Facebook, iar cei mai tineri sunt mai activi pe Twitter. Iar dacă pe Facebook relaţiile de prietenie sunt reciproce și nu indică atât de clar persoanele narcisiste, pe Twitter numărul de tweets este corelat oarecum cu gradul de narcisism.

Personalitatea narcisistă este caracterizată de o grandoare de lungă durată, fie în fantezie, fie în comportamentul real, o nevoie copleşitoare de a admiraţie şi, în general, o completă lipsă de empatie faţă de cei din jur. W. Keith Campbell, de la Departamentul de psihologie al Universităţii din Georgia, a declarat că societatea prezentă este din ce în ce mai narcisistă, lucru care se manifestă în orice domeniu, inclusiv cel online.