Migraţie masivă în Europa din cauza şomajului

115

Rata şomajului din zona Euro a atins un nou prag record, ajungând la 12,1% în luna mai, o ajustare de 0,1 procente faţă de luna anterioară, potrivit Eurostat. Aceasta i-a determinat pe locuitorii din ţările cu rate mari ale şomajului (în special ţări din bazinul Mediteranei) să se orienteze spre nordul continentului.

Numărul total al şomerilor din Europa este de 19,22 milioane, majoritatea aflându-se în Grecia şi Spania, unde procentele au depăşit un sfert din totalul populaţiei active. Grecia are 26,8% şomeri, iar Spania 26,9%.

La polul opus se află Austria (cu o rată a şomajului de numai 4,7%), Germania (5,3%) şi Luxemburg (5,7%), ţări care se bucură de cele mai reduse cote ale şomajului în spaţiul UE. În acest context, spaniolii şi grecii îşi caută tot mai des de lucru în centrul şi nordul Europei.

Destinaţiile preferate de şomerii europeni sunt Marea Britanie şi Germania, conform unui studiu publicat recent de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

În România, rata şomajului a fost de 7,5%, numărul şomerilor ajungând la 720.000, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). România are mai puţini oameni fără locuri de muncă decât vecinii din Ungaria (10,5%) şi Bulgaria (12,7%).