Miresele triste

439

Povestea Christinei Asima e tristă, dar deja clasică. Pentru adolescenta de 13 ani din Africa, viaţa de adult a început cu un an în urmă, când s-a măritat. Trebuia să o facă fiindcă, după ce mama ei și-a abandonat familia, nu mai avea cine să aibă grijă de ea și de fraţii ei. A rămas însărcinată foarte repede, și astăzi are un băieţel. În lumea aflată în dezvoltare, 1 din 3 fete sunt în aceeași situaţie.

Potrivit statisticilor, în lumea a treia, 1 din 3 fete este măritată înainte să împlinească 18 ani și 1 din 9 înainte de 15 ani. Lucrurile stau și mai rău în Malawi, din care provine Arinafe Makwiti. Fetiţa îi povestește reporterului NPR că părinţii ei sunt de vină pentru viaţa pe care o duce. „Nu voiau să merg la școală, ci să mă mărit." Fără ceremonie, fără sărbătoare, pur și simplu s-a mutat în casa unui bărbat, care a forţat-o să aibă relaţii sexuale și care o folosea aproape ca pe o servitoare. Mama ei, în schimb, spune că Arinafe „mergea creanga. Am crezut că o căsnicie ar potoli-o". Fata a divorţat la scurt timp și își crește singură copilul. Plănuiește să meargă și la școală, dar taxele rămân încă prea mari pentru ea.

Deși triste, povestea Christinei și a Arinafei puteau fi și tragice. Decesul la nașterea unui copil este principala cauză a mortalităţii mondiale pentru segmentul de vârstă 15-19 ani. Organismul copilelor pur și simplu nu este suficient de dezvoltat pentru a face faţă transformărilor pe care le implică nașterea unui copil, spun reprezentanţii organizaţiilor care luptă să schimbe mentalitatea celor implicaţi direct în astfel de situaţii.

Africa de Vest și Africa Subsahariană au cea mai mare incidenţă a căsătoriilor cu mirese adolescente. Cu toate acestea, ca urmare a dimensiunilor populaţiei, cel mai mare număr de mirese-copii se înregistrează în Asia de Sud.