Rusia interzice publicitatea la avort

62

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat legea care interzice promovarea publicitară pentru serviciile medicale de avort pe teritoriul ţării, scrie Russia Today.

 

Măsura vine după ce, în luna septembrie a acestui an, ministrul adjunct al Sănătăţii, Tatiana Yakovleva, declara că rata avorturilor din ţară a rămas îngrijorătoare, cu toate că a fost înregistrată o scădere cu un sfert în ultimii cinci ani. Numărul de avorturi în Rusia se ridică, în prezent, la aproape un milion de proceduri anual, potrivit oficialului.

Parlamentarii conservatori spun că avortul este responsabil de scăderea numărului populaţiei în Rusia, motiv pentru care susţin limitarea sau chiar interzicerea practicii. Președintele Camerei Deputaţilor din Rusia, Yelena Mizulina, afirma de curând că tolerarea avorturilor și a surogatului ar putea constitui o ameninţare atât la adresa populaţiei ţării, cât și la nivel global.

Practica avorturilor a fost intens criticată și de liderii religioși din Rusia. Un reprezentat al Bisericii Ortodoxe Ruse declara luna trecută că atât avortul, cât și surogatul constituie „o revoltă împotriva lui Dumnezeu".

Măsura a stârnit însă valuri de nemulţumiri în rândul susţinătorilor drepturilor reproductive ale femeilor, scrie Reuters. Una dintre activistele care militează pentru drepturile femeilor, Olgerta Kharitonova, a declarat că legea promulgată cu privire la publicitatea serviciilor pentru avort „nu este începutul restricţionării drepturilor femeilor, ci mai degrabă o continuare a procesului început în 2011". Potrivit legii adoptate atunci, femeile pot avorta doar în decursul primelor 12 săptămâni de sarcină. Termenul poate fi prelungit până la 22 de săptămâni, în cazuri medicale excepţionale.

În același timp, guvernul rus depune eforturi pentru a crește numărul populaţiei din ţară prin investiţia în campanii publicitare și oferirea de ajutoare financiare care să încurajeze cuplurile să nască mai mulţi copii.

Legea recent promulgată interzice totodată practicarea ilegală a medicinei populare și prevede anumite restricţii cu privire la promovarea prin publicitate a practicilor tradiţionale medicale, scrie Russia Today. De asemenea, este interzisă promovarea medicamentelor cu conţinut de substanţe narcotice sau psihotrope prin campanii de sampling (oferire de mostre gratuite).