Miss USA – întrebări despre religie, sex și droguri

437

Alyssa Campanella de 21 de ani din California a devenit Miss America 2011. În concursul de anul acesta candidatele au trecut prin testul întrebărilor cu privire la religie, evoluţie, nuditate și droguri.

Cele trei probe ale concursului de Miss au fost prezentarea în costumul de baie, în rochia de seară și interviul. Înaintea finalei cele 51 de candidate au fost departajate prin întrebări din cele mai diverse. Votul online a permis telespectatorilor să le desemneze pe cele mai reprezentative. Întrebările adresate candidatelor la miss au chestionat părerea lor cu privire la religie, evoluţie, nuditate, sex, legalizarea drogurilor. „Aceste subiecte sunt foarte relevante azi, le găsim la știri", a justificat iniţiativa Paula Shugart, președinte al Miss Universe Organization, care organizează și Miss USA.

Christian Post scrie că întrebările înregistrate înaintea concursului efectiv și votul online au pus presiune asupra candidatelor la Miss. Astfel acestea au fost oarecum constrânse să răspundă împotriva credinţelor lor pentru a-și asigura o șansă la coroana de miss. „Nu sunt sigură dacă marijuana ar trebui legalizată, dacă ar avea un impact real în războiul drogurilor", a spus Campanella, aleasă Miss USA 2011. „Se face abuz de marijuana, din nefericire, și acesta este singurul motiv pentru care aș fi un pic împotrivă, dar medical e OK."

Marea perdantă, Ashely Durham (Miss Tennessee) a fost întrebată dacă Primul Amendament al Constituţiei ar trebui să protejeze incendierea cărţilor religioase, așa cum o face cu privire la incendierea drapelului naţional. „Știu că unii oameni văd în acest gest de incendiere o libertate de expresie, totuși nu văd deloc în arderea drapelului un gest patriotic. Niciun american nu ar trebui să facă așa ceva și ar trebui să respecte celelalte religii. Sunt o creștină și o persoană credincioasă. Nu aș aprecia pe cineva care dă foc Bibliei – este o linie dincolo de care nu se trece."

Miss Kentucky a spus că evoluţia nu ar trebui să fie predată în școală în timp ce Miss Mississippi a admis-o, deși pe un ton peiorativ: „Cred că evoluţia ar trebui să fie predată pentru ceea ce este, adică o teorie; nu cred că ar trebui predată ca realitate." Alte candidate precum Miss Nebraska, Miss Alaska și Miss New Hampshire au răspuns afirmativ însă și-au exprimat dorinţa de a vedea că și alternativei – creaţionismul – îi este oferit tot atâta timp în sălile de clasă. Miss North Carolina a spus: „cred că este excelent să ai ambele tabere. Personal sunt creștină și cred în versiunea Bibliei, dar nu poţi impune opinii și credinţe asupra copiilor, ci trebuie să-i lași să vadă toate opţiunile. Deci, cred că evoluţia ar trebui să fie predată, dar tot la fel și alternativa."

La întrebarea despre dispoziţia de a poza nud într-o ipostază „atrăgătoare”, majoritatea au spus că nu ar face-o. Au fost însă și altele, precum Miss North Carolina care au admis că ar face-o cu condiţia să fie „atrăgătoare”. Miss Nevada a fost cea mai explicită: „Cred că trupul meu este pentru o singură altă persoană, și anume va fi pentru soţul meu".

Specializată în presa de Hollywood, jurnalista Angie Meyer critică faptul că „organizaţia Miss USA alege subiecte care sunt nu doar controversate, ci și intimidante." Meyer, o activistă a partidului republican, atrage atenţia că „liberalii" fac presiuni pentru a fi promovată și votată persoana care le împărtășește opiniile. Keith Lewis, organizator al concursului în statele California, New York și New Hampshire a justificat demersul dând exemplul lui Carrie Prejean care a dat naștere unei situaţii complet indezirabile pentru organizatori. Miss California în 2009, Prejean a fost criticată pentru poziţia ei vizavi de căsătorie. Ea a susţinut ferm că aceasta ar trebui să aibă loc doar între un bărbat și o femeie, stârnind reacţiile negative ale activiștilor gay. Prejean a ocupat locul doi în concursul Miss USA din acel an.