„Ne omoară!” – Un trib brazilian strigă după ajutor

146

Companiile de exploatare forestieră din Brazilia au fost acuzate de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului că plătesc ucigași înarmaţi ca să îi ucidă pe membrii tribului Awá, care mai are, în prezent, doar 355 de membri.

Organizaţia Survival International, împreună cu actorul Colin Firth, va lansa miercuri o campanie pentru oprirea a ceea ce un judecător a numit „genocid". Campania va conţine un clip video în care Firth va solicita guvernului să ia măsuri urgente pentru a proteja tribul, aflat printre ultimele două triburi de nomazi vânători din Amazon. Potrivit Survival International, Awá este acum cel mai ameninţat trib din lume – asaltat de oameni înarmaţi, tăietori de lemne și fermieri ostili.

Necazurile au început să apară în 1982, odată cu inaugurarea unui program de extracţie a fierului din munţii Carajás, finanţat de Comunitatea Economică Europeană (EEC) și Banca Mondială. EEC a oferit Braziliei un ajutor de 600 de milioane de dolari pentru a construi o cale ferată de la mine, la coastă, condiţionând ca o treime din volumul extras să ajungă în Europa. Calea ferată a trecut direct prin teritoriul ocupat de trib și odată cu ea au apărut și fermierii care au vrut să se stabilească în regiune.

De la acel moment până în prezent, circa o treime din pădurea tropicală de pe teritoriul tribului a fost distrusă, lăsând tribul fără principala lor resursă. „Dacă nu avem pădurea, nu ne putem hrăni copiii și vom muri", i-a mărturisit membrii tribului, președintelui Survival International, Fiona Watson. Odată cu venirea fermierilor și cu distrugerea pădurii, oamenii tribului au fost expuși la boli noi, la care nu au o imunitate dezvoltată.

Survival International a cerut într-o declaraţie guvernului brazilian să acorde mai multe fonduri pentru a sprijini eforturile de stopare a defrișărilor ilegale din teritoriul Awá. „Avem responsabilitatea morală de a acţiona", au spus reprezentanţii organizaţiei, citaţi de The Guardian, subliniind necesitatea de a acţiona urgent: „un popor întreg este pe cale să fie pierdut."