Cum poate o naţiune creştină să nu Îl înţeleagă pe Iisus

40

„Acest preşedinte ne-a scos din întuneric la lumină", a declarat Michelle Obama la finalul discursului ţinut în cadrul unui miting de campanie în Nashville, Tennessee, referindu-se la soţul ei, Barack Obama, preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite ale Americii.

În termini biblici, lumina este utilizată pentru a indica calea adevărului, iar Biblia afirmă că adevărul este Însuşi Iisus Christos, care a spus despre Sine „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa" (Ioan 14,6). Deşi afirmaţia este considerată de unii blasfemie, nu este prima dată când americanii fac comparaţii de acest fel.

De-a lungul timpului, americanii l-au comparat şi pe Elvis cu Iisus şi au găsit asemănări, dar în istoria recentă, cel care a fost asemănat cu Iisus a fost Trayvon Martin.

La începutul acestui an, uciderea prin împuşcare a lui Trayvon Martin, un tânăr neînarmat de culoare, în vârstă de 17 ani, a ţinut prima pagină a ziarelor mai multe săptămâni. Presupusul motiv al uciderii este rasismul, ceea ce a determinat o susţinere publică de proporţii, prin marşuri şi manifestaţii în pieţele publice şi în biserici. Protestele au luat o turnură diferită atunci când una dintre rugăciunile publice au comparat împuşcarea lui Trayvon cu crucificarea lui Iisus Christos.

Se pare că americanii obişnuiesc să facă asemenea comparaţii şi există şi un motiv pentru care acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des. În opinia lui Eugene Peterson, Iisus Christos este mai degrabă văzut şi folosit în discursuri ca Sursă a adevărului decât ca o Cale de a obţine mântuirea, aşa cum Îl consideră creştinii. Promovarea acestei prime metafore în detrimentul celei de-a doua a făcut ca majoritatea americanilor să înlocuiască creştinismul Bibliei, care înseamnă altruism şi sacrificiu personal, cu un crez materialist şi comod.

În opinia autorului, stilul de viaţă ajunge să fie opus modelului biblic. În timp ce metafora cea mai pregnantă a Bibliei este sacrificiul personal, demonstrat inclusiv în serviciile divine din biserică, americanii s-au transformat într-o societate de consum, care a dezvoltat o cultură a achiziţiei, o economie ce depinde de a-ţi dori mai mult şi un apetit care nu este niciodată satisfăcut. „Suntem nesătui", concluzionează Peterson.

Bill McKibben, un jurnalist descris de revista Time ca „cel mai bun jurnalist ecologist", realizează într-un articol apărut în Harper's Magazine o paralelă între felul în care ar trebui să trăiască americanii, dacă s-ar ghida după calea pe care o arată Iisus şi Biblie şi realitatea pe care o trăiesc în prezent. McKibben arată că americanii sunt cel mai violent popor din lume, cu o rată a criminalităţii de 4-5 ori mai mare decât europenii şi care, în loc să aplice principiul biblic şi să întoarcă şi celălalt obraz, continuă să aplice pedeapsa capitală chiar şi în statele cu cel mai mare procent de creştini. În al doilea rând, în ciuda sfaturilor lui Iisus privitoare la o viaţă de familie armonioasă, rata divorţurilor în America este de 50%, iar, în privinţa numărului de adolescente însărcinate, America se află pe primele locuri în topuri. Cât priveşte autodisciplina, el preferă să nu tragă nicio concluzie, dar face referire la păstrarea unei greutăţi adecvate, folosirea creditelor de consum, deficitele guvernamentale, domenii problematice pentru americani.

Cu privire la aceste schimbări de paradigmă, pastorul creştin Aiden Wilson Tozer se exprima încă din anii 60 scriind următoarele „Christos Îi cheamă pe oameni să poarte o cruce; noi îi chemăm să se simtă bine în numele Lui. El Îi îndeamnă să părăsească lumea; noi îi asigurăm că, dacă Îl acceptă pe Iisus, lumea le este adăpost. El Îi cheamă la suferinţă; noi îi chemăm să se bucure de confortul burghez pe care civilizaţia îl promite. El Îi invită la sfinţenie; noi le oferim o fericire ieftină şi ţipătoare, care ar fi fost respinsă chiar şi de filosofii stoici".