Mit spulberat: medicamentele anticolesterol nu previn cancerul

33

Administrarea de statine - clasa de medicamente care menţin un nivel scăzut al colesterolului - a fost considerată până în prezent benefică și în cazul prevenirii cancerului de piele, însă un studiu realizat pe mii de femei indică faptul că această medicaţie nu are în realitate nici un impact asupra melanomului.

Administrarea de statine – clasa de medicamente care menţin un nivel scăzut al colesterolului – a fost considerată până în prezent benefică și în cazul prevenirii cancerului de piele, însă un studiu realizat pe mii de femei indică faptul că această medicaţie nu are în realitate nici un impact asupra melanomului.

Pe baza unor experimente – investigând diverse celule precum și desfășurând anumite probe pe oameni – s-a considerat că anumite proprietăţi din statine care protejează împotriva bolilor de inimă, ar putea, de asemenea, să împiedice apariţia melanomulu.

Doctorul Michael Simon, împreună cu echipa sa, de la Institutul de Cancer Karmanos din Detroit (Michigan), a descoperit că aceste medicamente nu au nici un impact asupra melanomului, în cazul femeilor care utilizau această medicaţie menită să scadă colesterolul (inclusiv Atorvastin şi Pravastatin).

În cadrul studiului, ei au comparat rezultatele obţinute de 8.800 de femei albe care au utilizat statine, cu cele ale 111.000 de femei albe non-utilizatoare, descoperind 89 de cazuri de melanom printre utilizatorii statin şi 1.111 de cazuri printre non-utilizatori, perioada cercetării fiind de 12 ani. Potrivit studiului, acest lucru reprezintă 9 cazuri de cancer de piele pe an, raportat la 10.000 de femei.

Autorii cercetării consideră concetraţia acestor medicamente insuficientă pentru prevenirea cancerului de piele. Factorii de risc pentru dezvoltarea melanomlui includ expunerea prelungită la radiaţiile UV de la lumina soarelui, saloanele de bronzare, pielea sensibilă predispusă la arsurile solare, aluniţele sau semnele din naștere, fumatul şi antecedentele de cancer din familie.

„Bazat pe rezultatele studiului, consider că noi ar trebui să continuăm să punem accentul pe resursele noastre din educaţie despre protecţia solară: evitarea statului prelungit la soarele de amiază, utilizarea protecţiei solare" afirmă Simon potrivit Reuters.