Nivelul de onestitate al unui om scade pe parcursul zilei

297

Cercetătorii americani susţin că oamenii au tendinţa de a fi mai onești dimineaţa și mai puţin sinceri după-amiază, scrie Science Daily.

„Fie că încerci personal să îţi gestionezi propriile tentaţii sau ești un părinte, profesor sau un lider îngrijorat de comportamentul lipsit de etică al celorlalţi, cercetarea noastră sugerează că poate fi important să iei în considerare ceva aparent banal precum ora din zi", notează experţii de la Universităţile Harvard și Utah.

Aceștia au încercat să evalueze dacă oboseala acumulată pe parcursul zilei, care poate afecta abilitatea de autocontrol, poate influenţa comportamentul necinstit. În acest sens, ei au conceput două experimente la care au participat un grup de studenţi. În primul dintre acestea, voluntarii aveau de identificat în care dintre cele două părţi ale monitorului, stânga și dreapta, erau mai multe buline. Participanţii nu au primit bani pentru răspunsurile corecte, însă alegerea părţii drepte le aducea o sumă de 10 ori mai mare decât alegerea părţii din stânga. În urma acestui test, cercetătorii au observat un fenomen pe care l-au denumit „efectul moralităţii de dimineaţă". Astfel, voluntarii care au participat la testele de dimineaţă, între orele 8:00 și 12:00 au efectuat testul în mod onest, spre deosebire de cei care au participat între orele 12:00 și 18:00.

Înr-un alt experiment, cercetătorii i-au rugat pe voluntari să completeze cu literele lipsă două cuvinte: „_ _ RAL" și „E _ _ _ C _ _". Acest test i-a ajutat pe oamenii de știinţă să evalueze conștientizarea morală a participanţilor, iar rezultatele au întărit concluziile din primul experiment. Astfel, grupul de dimineaţă a completat literele lipsă, obţinând deseori cuvintele „moral" și „ethical" (etic), iar grupul de după masă obţinând deseori cuvintele „coral" și „effects" (efecte).

De asemenea, într-un studiu american online ei au observat că participanţii au avut tendinţa de a minţi după-amiază în legătură cu rezolvarea unei probleme matematice care nu avea rezolvare, dar și de a fi lipsiţi de onestitate faţă de un partener virtual.

Totodată, ei au descoperit că acele persoane care erau mai predispuse la a se comporta imoral, fără a se simţi vinovate de acest lucru, au avut tendinţa de a fi necinstite și după-amiază, și dimineaţa. Cercetătorii au denumit acest fenomen „dezangajare morală".