Cum afli dacă relaţia ta se va destrăma? Îţi spune Facebook

1305

Reţeaua de socializare Facebook poate prezice dacă o relaţie romantică se va destrăma prin analiza cercurilor sociale comune ale partenerilor, arată un studiu efectuat de experţii de la Facebook și Universitatea Cornell.

Inginerul senior Lars Backstorm (Facebook Inc.) și cercetătorul Jon Kleinberg (Universitatea Cornell) au analizat datele a 1,3 milioane de utilizatori ai popularei reţele sociale care și-au publicat pe profil persoana cu care sunt într-o relaţie. În urma demersului, cercetătorii au elaborat un algoritm de măsurare a reţelei de prieteni, bazat pe dispersie. Dispersia evaluează cât de conectaţi sunt prietenii comuni a doi utilizatori.

„Măsurarea dispersiei ia în considerare nu numai numărul de prieteni comuni a doi oameni, ci și structura reţelei acestor prieteni comuni; în linii mari, o legătură între doi oameni are o dispersie mare atunci când prietenii lor comuni nu sunt bine conectaţi între ei”, notează specialiștii.

Astfel, un individ poate avea mai multe grupuri de prieteni, de la colegii de muncă, foștii colegi de facultate și până la prietenii din copilărie. În interiorul unui astfel de grup, adesea membrii se cunosc între ei și chiar dacă legăturile dintre aceștia nu sunt strânse, ei au un număr mare de prieteni în comun, lucru denumit de cercetători „încorporare” (embeddedness). Când vine vorba însă de un cuplu, de exemplu, soţul îi poate face cunoștinţă soţiei cu un vecin, un coleg de muncă, ori cu un fost coleg de liceu sau cu părinţii săi. Astfel, partenerii pot să îl prezinte pe cel cu care se află într-o relaţie romantică, unor persoane care aparţin mai multor grupuri de prieteni, cu care cel prezentat s-ar putea să nu aibă niciun prieten în comun (un nivel mai mic de „încorporare”).

Rezultatele studiului au arătat că șansele ca un cuplu să se despartă erau mult mai mari atunci când dispersia era slabă, adică atunci când prietenii lor comuni erau mai bine conectaţi. În schimb, când dispersia era mai mare, deci conexiunea dintre prietenii comuni era slabă, șansele cuplului de a rămâne împreună erau mult mai mari. Oamenii de știinţă punctează că acele cupluri listate ca fiind „într-o relaţie”, cu o dispersie mare, au mai puţine șanse de a se despărţi în următoarele 60 de zile, spre deosebire de cele cu o dispersie slabă, ale căror șanse de a se despărţi în acest interval ajungeau până la 50 de procente.