Oamenii iubesc în trei stiluri diferite

7260

Când vine vorba de relaţii, există trei categorii de parteneri: cei care dăruiesc (Givers), cei care păstrează un echilibru (Matchers) și cei care iau (Takers), susţine dr. Emma M. Seppala, directorul asociat la Centrul de Educaţie și Cercetare pentru Compasiune și Altruism de la Universitatea Columbia, într-un articol pentru Psychology Today.

Cele trei clase pot oferi indicii despre succesul relaţiei de dragoste.

Cele trei categorii enunţate de dr. Seppala au fost inspirate din modelul descris de Adam Grant în cartea sa, Oferă și primește: O abordare revoluţionară pentru succes (Give and Take: A Revolutionary Approach to Success). Astfel, într-o relaţie romantică, individul care intră în clasa Givers este foarte atent la nevoile partenerului. „Ei privesc relaţia ca pe o oportunitate de a dărui și de a avea grijă” de celălalt și se învinovăţesc atunci când ceva nu merge bine în cuplu.

Indivizii din categoria Matchers au tendinţa de a privi o relaţie ca pe un fel de „tranzacţie comercială”, scrie dr. Seppala. Ei oferă, dar așteaptă să și primească ceva la schimb, iar atunci când li se oferă, simt nevoia să dăruiască la rândul lor ceva.

Cei care fac parte din clasa celor care vor să primească, Takers, sunt interesaţi doar de propria persoană. Ei au tendinţa de a se purta urât cu cei care nu le pot oferi ceea ce îi interesează, însă comportamentul lor se schimbă radical atunci când au de-a face cu un individ care prezintă interes. În cuplu, acest tip de partener, de regulă, îl folosește pe celălalt pentru a obţine ce își dorește. După atingerea acestui obiectiv, partenerul folosit este tratat cu indiferenţă.

Dintre cele trei categorii, cei care au parte de cele mai multe neplăceri sunt cei care oferă, Givers, pentru că ceilalţi (Takers și Matchers) ar putea profita de dorinţa lor de a dărui, subliniază Grant. Însă tot aceștia sunt și cei care au cele mai multe satisfacţii dintre cele trei tipuri de persoane, pentru că atunci când învaţă să se descurce între Matchers și Takers, ei beneficiază de încrederea și simpatia celorlalţi, fără a mai fi folosiţi de ceilalţi.

În ceea ce privește cea mai fericită potrivire între indivizi, Grant este de părere că, într-o relaţie romantică, ambii parteneri ar trebui să fie Givers, să ofere celuilalt fără să aștepte sau să ceară ceva în schimb. Totodată, Grant subliniază că pentru a-și crește succesul profesional, cei din categoria persoanelor care dăruiesc trebuie să înveţe să deducă, pe baza vorbelor și acţiunilor, cu ce fel de indivizi au de-a face și cărei clase îi aparţin. Atunci când cel din faţa lor aparţine tipurilor Matcher sau Taker, autorul îi sfătuiește pe Givers să adopte o atitudine echilibrată, de tipul Matchers.