Efectul Google: Cum îţi alterează internetul capacitatea de memorare

364

Pentru că o gamă largă de informaţii este ușor accesibilă online, doar prin câteva click-uri, oamenii își folosesc tot mai rar propria abilitate de memorare, bazându-se pe rezultatele oferite de motoarele de căutare, susţin cercetătorii americani, citaţi de Daily Mail. Acest lucru slăbește capacitatea individului de a reţine date.

În urma unui experiment, cercetătorii de la Harvard au observat că participanţii care știau că informaţiile pe care au fost rugaţi să le reţină erau stocate în memoria computerului, aveau tendinţa de a uita aceste date mai ușor decât cei care credeau că acestea nu sunt salvate pe calculator.

Într-un alt experiment, voluntarii au fost rugaţi să răspundă unui set de întrebări de cultură generală și au avut posibilitatea de a folosi Google pentru a găsi răspunsurile corecte. La sfârșitul exerciţiului au fost rugaţi să își evalueze gradul de inteligenţă. În urma testului, cercetătorii au observat că participanţii care au utilizat motorul de căutare și-au acordat un punctaj mult mai mare în ceea ce privește abilităţile lor cognitive, în raport cu cei care au răspuns la întrebări folosindu-și doar cunoștinţele proprii.

Experţii susţin că Google a devenit un fel de „extensie a propriei inteligenţe", scrie sursa. „Folosirea motorului de căutare Google le oferă oamenilor impresia că internetul a devenit o parte din propriul set de instrumente cognitive." Totodată, ei au observat că indivizii au tendinţa de a salva electronic anumite informaţii care le trezesc interesul și mai puţine intenţii de a le împărtăși cu ceilalţi.

Experţii au denumit fenomenul observat în cadrul studiului „Efectul Google". Ei subliniază însă că internetul nu ar trebui să determine individul să evite folosirea memoriei biologice pentru a reţine informaţii și, totodată, punctează că tehnologia modernă nu ar trebui să îl împiedice să împărtășească aceste date cu un partener uman.