Obama aseamănă marijuana cu ţigările sau alcoolul

42

„Marijuana nu diferă prea mult faţă de ţigări şi nici nu este mai periculoasă decât băuturile alcoolice", a declarat președintele Barack Obama, în contextul discuţiilor cu privire la legalizarea acesteia în statele Colorado și Washington.

Într-un interviu pentru The New Yorker, preşedintele american şi-a exprimat preocuparea faţă de legalizarea marijuanei în cele două state, fapt care ar putea face ca droguri precum cocaina sau metamfetamina să ajungă să fie comercializate în mod liber, notează p.washingtontimes.com.

Însă în acelaşi interviu, Obama a făcut câteva declaraţii surprinzătoare, comparând pericolul pe care îl implică consumul de marijuana cu cel al ţigărilor sau al băuturilor alcoolice. El a mai spus că în timpul adolescenţei obişnuia să fumeze marijuana, obicei pe care l-a considerat la fel de rău precum acela de a fuma ţigări şi la fel de periculos precum băuturile alcoolice.

Preşedintele Obama a vorbit, de asemenea, despre importanţa legalizării marijuanei în Colorado şi Washington, deoarece, în felul acesta, nu se vor mai repeta situaţiile din trecut, în care doar câteva persoane dintre cele care consumau acest drog erau sancţionate, în timp ce altele nu.

De la 1 ianuarie 2014, Colorado a devenit primul stat american care a legalizat cultivarea şi comercializarea marijuanei în scopuri recreative, demers iniţiat cu doi ani în urmă. În aceeaşi situaţie se află şi Washington, care a decis legalizarea marijuanei în anul 2012, dar care va finaliza acest demers în anul 2014. Până în prezent, marijuana era folosită în scopuri medicale în mai multe state americane, dar acum această substanţă se poate comercializa în mod legal în scopuri recreative. Marijuana este al treilea cel mai popular drog recreativ folosit în America, după alcool şi tutun.

Propunerea privind legalizarea marijuanei a fost votată de către 55% dintre electori şi introdusă în legislaţie. Potrivit acesteia, persoanele de peste 21 de ani pot cumpăra până la 28 de grame de marijuana fără reţetă. Vizitatorii, de asemenea, vor putea cumpăra marijuana în Colorado, în cantităţi mai mici şi cu condiţia de a o consuma pe teritoriul statului.

Autorităţile din Colorado au acordat licenţe pentru 348 de magazine, potrivit agenţiei Marijuana Enforcement Division, cea care reglementează această industrie. Proprietarii magazinelor au anunţat încasări de peste 1 million de dolari în prima zi în care consumul a devenit legal în statul Colorado, însă aceştia sunt preocupaţi de faptul că legislaţia nu permite depunerea lor în conturi bancare, deoarece guvernul federal consideră în continuare marijuana drept un drog ilegal. La nivel naţional, se prevede că se vor încasa 2,34 de miliarde de dolari la sfârşitul anului acesta, atât din comercializarea marijuanei în scop recreativ, cât şi în scop medical.