Personajele biblice, „mai interesante decât Harry Potter”

126

O surprinzătoare provocare le este adresată copiilor britanici. Nu este vorba de vrăjitori, garderobe magice sau hobiţi. Nici măcar de ecranizări animate. Noua provocare constă în citirea unui alt gen de povești, printre personaje fiind un șarpe vorbitor, un gigant sau un om care a trăit 969 ani. Pretenţia campaniei este că aceste personaje nu sunt fictive, ci sunt reale.

 

Părinţii care s-au obișnuit să le citească celor mici povești de tipul Harry Potter sau Cronicile din Narnia sunt încurajaţi să revină la vechile povestiri din Biblie, ca parte a unei noi campanii care vizează un milion de tineri, informează The Telegraph.

 

Organizatorii au speranţa că vor putea introduce noua generaţie de copii în tainele acelor povești biblice ce stârniseră în trecut interesul bunicilor lor. Temerea organizatorilor constă în faptul că ostilitatea sau neglijenţa părinţilor faţă de Biblie au implicaţii negative în ceea ce privește conștientizarea copiilor că arta, literatura și muzica europeană au avut la bază valorile biblice.

 

Campania, o iniţiativă a Societăţii Biblice, nu are scopul de a promova o anumită învăţătură religioasă, ci, pur și simplu, de a familiariza noua generaţie de copii cu dramele și aventurile conţinute în Biblie. „În ciuda faptului că a fost cea mai vândută carte din lume, Biblia se confruntă azi cu cele mai mari provocări din Marea Britanie, din ultimele secole", a declarat James Catford de la Societatea Biblică.

 

Un sondaj iniţiat de către organizatori a atestat faptul că povestirile biblice favorite sunt nașterea lui Iisus, urmate de Arca lui Noe și viaţa lui Iosif. Băieţii și-au manifestat un interes crescut faţă de povestea lui David și Goliat. În schimb, fetele par a fi mai atrase de întâmplarea din Grădina Edenului, cu șarpele vorbindu-i Evei.

 

Cât se mai citește Biblia?

 

Motive pentru citirea Bibliei pot fi identificate fără prea mult efort. Cu toate acestea, lecturarea ei a scăzut semnificativ. Nu doar Anglia se confruntă cu această problemă. Potrivit unui sondaj de opinie, numai 20% dintre australienii care frecventează biserica citesc zilnic Biblia. De asemenea, un alt sondaj comandat de către Biserica Catolică, a relevat faptul că mulţi deţin o Biblie fără să o şi citească, predica rămânând principalul mijloc de meditaţie. Astfel, locul cel mai preferat pentru a cunoaște Biblia este parohia, afirmă 46% dintre intervievaţii din Spania, 42% din Franţa și 39% din Italia.

 

Chiar dacă Biblia ocupă un detaşat loc I în topul celor mai citite cărţi din istorie, a pierdut din influenţă chiar și în ţările considerate puternic religioase. Situaţia nu ar părea îngrijorătoare, uitându-ne la cifre. Aproape nouă din zece americani deţin o Biblie, conform unui sondaj Barna Group.  Chiar și 59% dintre cei care sunt atei sau care nu sunt afiliaţi religios o au în posesie. Însă, alte date statistice evidenţiază o discrepanţă de ordin practic. Astfel, 58% afirmă că nu se inspiră deloc din Biblie atunci când iau decizii, iar 57% citesc Biblia de mai puţin de cinci ori pe an. Acesta este motivul pentru care Doug Birdsall, preşedintele Societăţii Biblice, a declarat că în cazul americanilor asistăm la un paradox: „Vestea bună este că Biblia este cel mai bun ghid pentru a trăi o viaţă morală. Vestea proastă este că mai puţin de jumătate dintre americani o citesc rar sau deloc."

 

Biblia, utilă doar în biserică?

 

Neglijarea familiarizării cu textul biblic nu provine doar din ignoranţa proprie, uneori chiar teologia bisericii de apartenenţă descurajează un asemenea demers. Astfel, potrivit teologiei răsăritene, „Sfânta Scriptură nu ne poate călăuzi, ea singură, pe calea mântuirii… Pentru ca să ne fie spre mântuire citirea Bibliei, ea trebuie săvârșită în Biserică, unde Sfânta Tradiţie ne păzește de toată înșelarea", afirmă site-ul Creștin Ortodox. Consecinţa firească a unei asemenea abordări constă într-o reducere a interesului faţă de studiul personal al Bibliei. Această perspectivă pare a fi în contrast cu ceea ce afirma Paul Evdochimov, ilustru teolog ortodox, care susţinea importanţa unei lecturi zilnice a Bibliei, argumentând cu un citat al Sfântului Ioan Gură de Aur: „Este greșeala voastră de a socoti că citirea Scripturilor nu îi privește decât pe monahi, în timp ce aceasta vă este mult mai necesară vouă, celor care vă aflaţi în mijlocul lumii."

 

Asemenea neclarităţi pot avea un rol important în menţinerea unui interes scăzut faţă de Biblie. Ar putea aceasta explica și decadenţa existentă în societatea românească? 77% dintre respondenţii americani cred că valorile şi morala Americii sunt în scădere. O mare parte dintre aceștia sunt convinși că decăderea societăţii este legată de scăderea interesului pentru citirea Bibliei. De ce nu ar putea și România să își pună întrebări similare? Poate că acesta ar fi un pas important spre o redresare la care, în momentul de faţă, doar visăm. Cu siguranţă, nu doar britanicii au nevoie de acest gen de provocări.